Adakah Pheromones yang Senjata Rahsia Untuk Dating?

Pheromones tidak berbau yang dirembeskan oleh banyak haiwan untuk menarik rakan-rakan. Tetapi mereka juga sedang disintesis dan dipasarkan kepada pengguna sebagai ramuan untuk meningkatkan daya tarikan seksual.

Mereka telah dijual selama bertahun-tahun, tetapi kajian dan tuntutan baru yang membuat barang-barang yang lebih panas dari sebelumnya. Paris Hilton tahu. Beliau menambah mereka kepada minyak wangi terbaru beliau. Tetapi perdebatan kekal: Jangan pheromones benar-benar berkesan atau hanya gembar-gembur semua ini?

"Saya rasa produk kami adalah satu-satunya produk yang mempunyai sebarang bukti di sebalik tuntutan," kata ahli biologi Winifred Cutler, juara pheromone terkemuka dan pemilik Institut Athena, yang mengeluar dan menjual produk pheromone.

Cutler berkata dia mempunyai bukti mereka bekerja untuk 75 peratus daripada pelanggan yang telah mencuba produk itu, yang menjual kira-kira $ 100 untuk 1/6 daripada satu aun.

"Pheromones kami adalah attractants seksual. Mereka melakukan membuat pemakainya lebih menarik secara seksual," katanya.

Sesetengah saintis tetap ragu-ragu tentang kewujudan pheromones manusia. "Mungkin hanya idea mengetahui bahawa anda memakai barangan yang akan membantu," kata Dr Stuart Firestein, seorang ahli biologi di Universiti Columbia yang mempelajari sains bau. "Ada pasti sentiasa akan menjadi kesan plasebo yang sangat kuat dalam pelbagai perkara."

Firestein berkata walaupun pheromones yang disintesis bekerja, mereka tidak mungkin menjadi satu-satunya sumber tarikan.

"Kami menggunakan pelbagai isyarat. A pheromone sahaja tidak mungkin melakukannya. Ia adalah sebahagian daripada pakej keseluruhan," kata Firestein.

Bukti dalam Pheromones?

Untuk menguji sama ada ramuan ini telah membantu orang mencari cinta, "20/20" menghantar set 20-sesuatu kembar lelaki dan perempuan untuk acara kelajuan dating dan memberikan mereka setiap bau yang - satu berkembar dalam setiap set diterima bau yang mengandungi pheromones Cutler ini . Tiada siapa yang tahu apa yang mempunyai.

Kembar perempuan, Bridget dan Sarah, telah diperkenalkan kepada kita melalui twinsworld.com. Mereka berkata mereka akan yakin yang pheromones minyak wangi pemikat wanita bekerja jika salah seorang daripada mereka telah didatangi oleh lebih ramai lelaki di acara kelajuan dating.

Mereka pergi pada tarikh 10 setiap berkekalan lima minit. The daters kemudian diisi borang yang menyatakan yang mana satu orang yang mereka ingin melihat sekali lagi.

Pada akhir malam kita diselaraskan keputusan: Sembilan lelaki mahu melihat Sarah lagi dan lima lelaki mahu melihat Bridget lagi. Bagi lelaki, 10 wanita berminat Dave dan hanya enam wanita berminat Paul.

Sarah dan Dave telah memakai pewangi pemikat.

Bolehkah Pheromones Beri 40-Sesuatu Boost A?

Ia mungkin kelihatan bahawa perseorangan berusia 20-an mereka akan tidak memerlukan pheromones, jadi "20/20" tertanya-tanya bagaimana ini tambahan minyak wangi akan membantu wanita yang lebih tua.

"Wanita berusia 40-an mereka tidak excreting tahap yang sama pheromones mereka mungkin telah ketika mereka berusia 20-an atau 30-an," kata Cutler. "Menambah pheromone untuk minyak wangi mereka boleh hanya sepakan yang mengembalikan sebahagian daripada apa yang mereka fikir mereka telah hilang."

Untuk melihat sama ada ia akan bekerja untuk mereka, "20/20" tanya Kathleen dan Lisa Ann, kedua-dua dalam usia 40-an dan tunggal, memakai pheromones setiap hari untuk tiga bulan dan menyimpan diari video pengalaman mereka.

Lisa Ann berkata walaupun dia "mendapat perhatian," dia tidak berada dalam hubungan yang komited. Kathleen berkata dia tidak pernah mempunyai masalah lelaki mesyuarat tetapi telah mula panjang untuk rakan kongsi.

"Saya salah satu daripada lapan kanak-kanak dan apabila saya pulang ke rumah untuk keluarga saya untuk Krismas, semua orang berkahwin dengan anak-anak kecuali saya," katanya. "Saya hanya ingin mempunyai teman lelaki untuk Krismas tahun ini."

Dalam satu laporan, Kathleen berkata beliau mendapat perhatian lebih di jalan, manakala Lisa Ann pada mulanya ragu-ragu lagi, mencari perubahan hanya halus. Selepas satu bulan, dua nota berbanding - tarikh Kathleen ialah sehingga tiga atau empat kali seminggu, manakala Lisa Ann berkata kehidupan sosial dia masih boleh menggunakan beberapa penambahbaikan.

Kami berjanji untuk menyemak semula dengan Lisa Ann dan Kathleen di bulan lain.

Dalam pada itu, kita belajar tentang produk pheromone lain. Yang ini adalah lebih lanjut mengenai jualan daripada seks. Produk - dipanggil Pheradore - dicipta oleh dermotologist, Dr Peter Pugliese, rakan sekerja bekas ini Cutler. Pugliese berkata kepada kami, "wanita dan lelaki yang menggunakannya berasa lebih yakin." Dan keyakinan itu, beliau berkata, boleh diterjemahkan kepada jualan yang lebih tinggi jika anda terlibat dalam runcit.

Kami mengambil tiga saleswomen meletakkan Pheradore untuk ujian. Liya dan Monica bekerja di kedai Hubungan Andrew di New York dan Marina bekerja di kedai utama daripada Hammacher Schlemmer. Semua bersetuju untuk memakai Pheradore selama satu minggu untuk melihat jika jualan mereka akan meningkat.

Keputusan? Selepas satu minggu, kedua-dua Liya dan Monica berkata, mereka memang berasa lebih yakin memakai pheromones, tetapi akhirnya tidak menjual lebih banyak hubungan. Bagi Monica? Dia tidak menjual lebih banyak sama ada!

Jadi sekurang-kurangnya dalam kajian bukan saintifik, pheromones tidak membantu untuk meningkatkan jualan, tetapi mereka hanya boleh meningkatkan rayuan seks.

Dan bagaimana Kathleen dan Lisa Ann berakhir? Kathleen masih tanpa tarikh Krismas tetapi tetap yakin yang pheromones bekerja. Lisa Ann menjadi mualaf yang. Pada malam yang sejuk Disember, dia dan tarikh beliau dilihat menjaga setiap hangat lain. Dan dia sudah tahu apa yang dia mahu untuk Krismas: bekalan baru pheromones!

Write a comment

Comments: 0