Apakah pheromones?

Jika anda belum, sila ambil masa untuk membaca Pengenalan kepada halaman Pheromones.

Banyak yang ditulis mengenai pheromones di internet, tetapi banyak maklumat di luar sana adalah tidak tepat. Anda biasanya boleh bergantung kepada "saintifik" laman web, tetapi walaupun mereka mempunyai epal buruk mereka, beberapa yang memaparkan maklumat ketinggalan zaman pada pheromones atau telah menjadi mangsa kepada banyak kesilapan pheromone yang wujud. Lebih buruk lagi adalah pelbagai jenis kedai-kedai pheromone sampah yang merupakan pelaku biasa dan proliferators maklumat yang inaccuratepheromone. Di sini kita akan membincangkan apa yang pheromone adalah (sila ambil perhatian: tidak semua ini ditubuhkan sains, tetapi ia adalah yang paling up to date pemahaman pheromones walaupun ia tidak disokong dalam bidang akademik).

Takrif "PHEROMONE"

Percantuman takrif pheromones yang ditawarkan oleh www.dictionary.com adalah:

"A kimia dirembeskan oleh haiwan, biasanya dikaitkan dengan serangga, yang mempengaruhi tingkah laku, fisiologi atau pembangunan lain daripada spesies yang sama, sering berfungsi sebagai attractant daripada jantina yang bertentangan."

Perkataan "pheromone" berasal dari bahasa Yunani "pherein", yang bermaksud untuk menjalankan, dan hormon, yang bermaksud untuk membangkitkan. Oleh itu, pheromones boleh digambarkan sebagai hormon antara badan, atau bahan kimia yang menghantar mesej di antara badan-badan. Mesej-mesej ini dikesan oleh individu lain yang mungkin atau mungkin tidak daripada spesies yang sama, dan biasanya merupakan isyarat kepada sesuatu (yang ia takut, pencerobohan, rangsangan seksual atau lain-lain lagi) kepada individu-individu. Kesan pengesanan isyarat ini dilakukan oleh atau pheromone pheromones adalah berbeza-beza dan boleh terdiri daripada keseronokan seksual untuk mengelakkan hubungan dengan individu yang menghantar isyarat. Satu contoh yang lebih khusus ini adalah mengubah yang dilaporkan daripada fasa kitaran haid wanita yang tinggal berdekatan, yang telah dikaitkan dengan pheromones tertentu.

Dalam mamalia terdapat tiga kumpulan pheromones:

    
Pemberi kebebasan pheromones bahawa "pembebasan", atau sebab, perubahan hampir serta-merta dalam tingkah laku. Contohnya, tarikan dan pencerobohan.
    
Pheromones Primer mempunyai kesan yang lebih panjang jangka, contohnya mengubah fasa kitaran haid di kalangan wanita.
    
Pheromones maklumat membawa maklumat mengenai individu. Ini mungkin termasuk kecergasan, jenis sistem imun (Major histocompatibility gen Kompleks), dan lain-lain

Secara amnya, pheromones dalam produk pheromone adalah hormon yang berkaitan. Sebagai contoh, androstenone, androstenol dan androsterone semua androstenes, dan secara amnya menandakan faktor yang terlibat dengan seks. Copulins, sekumpulan pheromones hanya dihasilkan oleh wanita, kebanyakannya asid dan asid organik.

Ia juga adalah menarik untuk ambil perhatian bahawa pheromones tidak semestinya spesies tertentu. Sebagai contoh, daripada androstenone, androstenol dan androsterone, hanya androsterone adalah unik pheromone manusia.

Bagaimana pheromones yang dihasilkan

Pada manusia pheromones yang dirembeskan ke kulit kita melalui kelenjar apokrin (kadang-kadang dipanggil kelenjar bau manusia). Ini adalah sama dengan kelenjar eccrine mana peluh masin kita datang dari, tetapi kelenjar apokrin merembeskan bahan yang lebih berminyak. Kelenjar apokrin biasanya dikaitkan dengan kawasan berbulu seperti lubang lengan dan kawasan kelangkang, dan juga biasanya diiringi oleh kelenjar eccrine yang membantu untuk menyuraikan rembesan pheromone. Kelenjar apokrin diaktifkan pada akil baligh, bersama-sama dengan pertumbuhan rambut di ketiak (lengan pit) wilayah dan kelangkang yang meningkatkan kawasan permukaan untuk pheromone penyebaran. Pheromones tertentu secara langsung berkaitan dengan masculinizing atau feminizing hormon (testosteron atau estrogen), dan tahap begitu tinggi hormon ini akan menyebabkan tahap tinggi daripada pheromones yang berkaitan yang akan dikeluarkan.

Pheromones berkembang kerana sisa metabolik (hormon, rantai peptida pendek, lemak, gula, dan lain-lain) yang dirembeskan pada kulit binatang ini boleh memberikan maklumat tertentu mengenai kimia dan kesihatan dalaman individu itu. Dari masa ke masa spesies disesuaikan dengan fakta ini yang membawa kepada sistem komunikasi pheromone kimia keseluruhan. Haiwan dan serangga spesies moden mempunyai sistem pheromone agak lebih khusus, di mana kelenjar yg mengeluarkan dan sistem reseptor telah berkembang.

Tindakan bakteria juga mungkin mempunyai beberapa peranan dalam pengeluaran pheromone, tetapi tidak banyak yang diketahui tentang ini pada masa menulis. Sebagai contoh, androstenol pheromone yang boleh mengoksidakan (oleh tindakan bakteria) untuk androstenone. Androstadienone juga boleh ditukar menjadi androstenone. Walau bagaimanapun, bakteria bertanggungjawab kerana menyebabkan bau buruk yang berkaitan dengan bau badan, dan mereka melakukan ini dengan metabolising bahan kimia (termasuk pheromones) dalam rembesan apokrin berminyak. Kajian tindakan bakteria pada pheromones boleh didapati di sini.

Copulins yang dicipta dalam cara yang berbeza kepada "hormon" pheromones. Ia dirembeskan ke dalam faraj bersama-sama dengan badan-badan pelincir semula jadi dalam redinness untuk seks.

Bagaimana pheromones adalah dikesan dan diproses

Pheromones jatuh di bawah kategori sensing kimia (chemosensing untuk pendek) yang hampir sama dengan cara kita bau. Rasa tetap kami bau (yang adalah apa yang anda gunakan apabila anda berbau bunga) dipanggil Deria bau, tetapi pheromones dianggap dikesan dan diproses melalui sistem pencium aksesori. Dalam mamalia ini ialah Sistem Vomeronasal. Ini terdiri daripada lubang vomeronasal terletak di suatu tempat di hidung, di bahagian bawah yang terletak di Organ vomeronasal (VNO), di mana sel-sel khusus untuk mengesan pheromones berdusta. Dari sini isyarat dihantar oleh neuron (saraf) untuk mentol pencium aksesori, yang merupakan sebahagian daripada otak yang bertanggungjawab untuk memproses maklumat itu dihantar oleh pheromones dan pengantara jawapan. Kebanyakan isyarat pheromone akan berakhir di hipotalamus. Menariknya, epitelium sel deria di dalam hidung kadangkala dirujuk sebagai lanjutan otak kerana lokasi mereka dan cara isyarat diproses.

Pada manusia, gambar ini pheromone sensing menjadi lebih rumit dengan beberapa kajian saintifik pemutus beberapa keraguan ke atas kewujudan VNO pada manusia, yang ia berfikir akan menolak kemungkinan pheromones manusia mempunyai apa-apa kesan ke atas individu lain. Terdapat juga beberapa keraguan atas kewujudan gen yang sesuai yang akan memberi kod bagi protein pheromone reseptor di sel-sel reseptor, menjadikannya lebih mungkin bahawa pheromones yang dirembeskan ke kulit kita akan menjadi berlebihan. Dengan ini dan pemikiran yang VNOs kami adalah vestigial, kita ditinggalkan dengan keadaan di mana sistem pheromone keseluruhan sebagai relik evolusi sama seperti lampiran. Ada yang menyatakan ini adalah disebabkan oleh evolusi visi tri-warna, yang membawa kepada evolusi perdagangan luar. Walau bagaimanapun (dan harus ada satu "tetapi", atau saya tidak akan menulis ini!), Bukti anekdot dari pengguna pheromone sentiasa bercanggah sains dalam hal ini, tetapi hanya baru-baru ini telah sains mula mengejar dengan bukti anekdot.

Pertama sekali, (selain apa-apa yang konkrit tentang vestigality daripada VNO pada manusia) tidak ada bukti bahawa VNO adalah benar-benar diperlukan untuk pheromones untuk dikesan, dan pengetahuan semasa dan spekulasi adalah cenderung kepada idea bahawa VNO adalah tidak penting pheromone organ penderiaan ia pernah dianggap menjadi, sekurang-kurangnya ke titik yang mempunyai beban pengesanan pheromone dikongsi dengan membran pencium generik (klik di sini untuk kajian yang berkaitan). Terdapat juga bukti yang ketara untuk mengesan pheromones yang memberi kesan kepada aktiviti otak kawasan tertentu otak (klik di sini untuk kajian berkenaan), yang sebenarnya telah menunjukkan bahawa kehadiran pheromone tersebut memberi kesan kepada aktiviti di bahagian otak yang dikaitkan dengan kognisi sosial dan perhatian. Kebetulan, manakala organ kami chemosensing secara umum telah dikurangkan dalam saiz, kawasan otak yang berkaitan dengan pemprosesan isyarat ini telah actualy berkembang dari segi saiz berbanding dengan kawasan-kawasan lain. Terdapat juga bukti (klik di sini untuk kajian yang berkaitan) yang memberi kesan pheromones pembebasan Hormon luteinizing yang itu sendiri adalah bertanggungjawab menyebabkan pancang sementara dalam pengeluaran hormon seks (khususnya testosteron), yang boleh berlaku semasa tarikan dan rangsangan memikat wanita.

Menariknya, pheromone yang paling banyak di pasaran adalah androstenone, tetapi pheromone ini telah terbukti mempunyai tiada tindakan dalam VNO. Satu-satunya pheromone lelaki di pasaran yang telah terbukti mempunyai kesan ke atas VNO adalah androstadienone, yang merupakan pheromone lelaki kurang dikenali. Oleh itu, kita ditinggalkan dengan dua kategori pheromone, sebatian yang mengaktifkan VNO dan orang-orang yang tidak. Jenis pertama boleh subcategorised ke dalam kumpulan yang dipanggil vomeropherins, tetapi biasanya semua sebatian hanya dilabel "pheromones".

Bertentangan dengan kepercayaan popular, pheromones yang mempunyai bau yang boleh dilihat yang kita boleh mengesan melalui laluan pencium biasa. Bau ini kebanyakannya dikenalpasti sebagai buruk bau badan bau yang menusuk hidung, tetapi beberapa pheromones mempunyai bau yang lebih menyenangkan dan ada yang digambarkan sebagai bau peluh segar, dengan cara yang baik. Walau bagaimanapun, bau ini hanya boleh dikesan pada kepekatan yang tinggi. The "pheromones adalah benar-benar tidak berbau" mitos timbul disebabkan oleh hakikat bahawa beberapa tindakan pheromones yang menyebabkan reaksi pada orang lain adalah bawah sedar, dan pheromones boleh hadir dalam tahap yang jauh lebih rendah daripada nilai ambang pengesanan mereka untuk Deria bau generik mempunyai kesan yang . Ini bermakna bahawa pheromones tidak perlu dihidu untuk bekerja. Terdapat juga mereka yang tidak boleh benar-benar bau androstenone (kira-kira 25% daripada penduduk lelaki), walaupun kajian mencadangkan bahawa hidung rakyat boleh belajar untuk bau androstenone (kajian yang berkenaan).

Yang memberi kesan pheromones pada kelakuan mendapat lebih rumit pada manusia kerana kita telah berkembang pemprosesan yang lebih tinggi (kesedaran) yang boleh mengatasi, menyangkal atau lain mengubah menjejaskan naluri asas kita terhadap kelakuan kita. Mengambil, sebagai contoh, satu keadaan di mana lelaki yang berada dalam hubungan yang komited dan terdedah kepada tandatangan sangat menarik pheromones wanita. Di sini, pemprosesan yang lebih tinggi akan sekurang-kurangnya (menganggap tahap integriti yang tinggi bagi pihak lelaki itu) menyebabkan tarikan untuk diabaikan, dan pada yang paling boleh menyebabkan lelaki itu tidak nampak wanita itu sama sekali. Tindak balas tingkah laku untuk pheromones telah lagi lapisan kerumitan ditambah kerana sifat tarikan dan pacaran pada manusia, dengan faktor-faktor seperti status sosial (berfikir tentang tahap "attainability" di sini) dan rasa malu memainkan peranan untuk menghalang pengaruh pheromone, tetapi ada faktor-faktor lain seperti kecenderungan orang untuk menjadi seksual agresif atau hanya agresif secara umum yang boleh menguatkan kesan pheromone biasa. A mood orang sebelum penderiaan pheromones juga boleh memainkan peranan. Semua faktor-faktor ini dipertingkatkan dengan penggunaan luaran (iaitu dari botol) pheromones.

Ketua perbincangan pheromone

Seluruh konsep menggunakan pheromones luaran bergantung kepada ada sejenis "kasturi manusia", serupa dengan kasturi di rusa yang sedia ada. Kasturi ini akan terdiri daripada sebatian pheromone yang berbeza, masing-masing atau oleh persatuan dengan pheromones lain membawa mesej. Beberapa mesej ini digunakan sebagai kriteria dalam tarikan; contoh ini akan menjadi tahap testosteron pada lelaki. Beberapa sebatian boleh menyumbang kepada mesej ini sedang dihantar, dan ada yang akan memberi isyarat "testosteron tinggi" jika ia dirembeskan dalam tahap yang tinggi pada kulit. Sebatian-sebatian ini atau kompaun itu dapat dikenal pasti dan disintesis. Walau bagaimanapun, pheromones yang dijual sebagai produk pheromone hanya pheromones tarikan kasar, yang bererti bahawa mereka hanya memberi isyarat "testosteron tinggi" atau "belia" atau "approachability" kepada semua orang, dan tidak memberikan apa-apa maklumat mengenai orang yang di belakang ini kriteria tertentu . Terdapat bukti lanjut yang menunjukkan kewujudan profil pheromone yang sangat khusus, tetapi ia akan terdiri daripada sebatian lain, mungkin berkaitan dengan sistem imun (bertentangan gen MHC, yang "berpeluh t-shirt pengajian", dan artikel ini) dan Kualiti genetik lain. Itu ia akan menjadi mungkin untuk menyesuaikan campuran pheromone khusus untuk individu, pada asasnya memberi gambaran yang pasangan yang ideal, tetapi pada masa ini ini adalah di luar teknologi semasa.

Sebatian pheromone yang biasa digunakan dalam produk pheromone adalah:

    
Androstenone
    
Androstenol
    
Androsterone

Terdapat lain-lain, tetapi ini adalah tiga yang paling biasa. Klik di sini untuk maklumat mengenai beberapa umum akan memberi kesan feromon ini.

Jadi, pheromones tidak attractants seks keajaiban, tetapi mereka memainkan peranan dalam sehari untuk hari interaksi manusia, walaupun satu yang lebih halus. Mereka adalah sebahagian daripada kehidupan semua orang; mereka mengatakan bahawa hanya 10% daripada komunikasi lisan, tetapi berapa banyak pheromonal? Lebih daripada apa yang anda fikir mungkin.

Write a comment

Comments: 0