Adakah Pheromone ini Mainkan Peranan Dalam Kehidupan Seks kita?

Cinta seperti di dalam udara pada Hari Valentine, secara kiasan. Tetapi ahli-ahli sains telah lama dibahaskan sama ada cinta atau, sekurang-kurangnya, tarikan seksual adalah secara literal di udara, dalam bentuk bahan kimia yang dipanggil pheromones.

Makhluk dari tikus untuk rama-rama ini menghantar isyarat kimia untuk menarik rakan-rakan. Dan jika iklan tentang pheromone sarat wangian untuk dipercayai, seseorang mungkin menyimpulkan bahawa manusia juga bertukar-tukar molekul-hithers datang.

Namun, selepas dekad penyelidikan, cerita pada manusia tidak cukup begitu jelas. Daripada mengemukakan kedudukan yang tunggal, sebatian pheromone-esque menyerang kita seperti anak panah Cupid, penyiasat kini mencadangkan bahawa satu set bahan kimia yang dipancarkan dari badan kita subliminally bergoyang partnerings berpotensi. Bau, ia seolah-olah, memainkan peranan yang kurang dihargai dalam percintaan dan hal ehwal manusia lain.

"Kami baru sahaja mula memahami bahawa terdapat komunikasi di bawah tahap kesedaran," kata Bettina Jeda, seorang ahli psikologi di Heinrich Heine Universiti Düsseldorf (HHU), yang telah belajar dan Deria bau pheromones sosial manusia selama 15 tahun. "Tekaan saya adalah bahawa banyak komunikasi kami dipengaruhi oleh chemosignals."

Menghuraikan pheromones
Haiwan, tumbuhan dan juga bakteria menghasilkan pheromones. Ini koktel tepat sebatian mencetuskan pelbagai reaksi di mana peserta di dalam satu spesies-tidak semua yang seksual. Pesanan Pheromonal boleh berkisar dari yang kompetitif, seperti "pergaduhan busuk" lemur lelaki, untuk usaha sama, seperti semut berbaring laluan kimia untuk sumber makanan.

Istilah "pheromone" itu sendiri datang kira-kira pada tahun 1959 dengan pengenalan bombykol, afrodisiak yang kuat yang dirembeskan oleh rama-rama sutera wanita yang boleh bekerja lebih kilometer jarak. "Para lelaki adalah dengan besar sensitif kepadanya," kata Tristram Wyatt, yang pakar zoologi di Universiti Oxford. "Hanya satu molekul sangat sedikit yang cukup untuk mendapatkan lelaki untuk terbang ke perempuan."

Tiada apa-apa agak begitu jelas yang berlaku dengan orang. Tetapi carian saintifik untuk pheromones manusia masih di peringkat awal. Langkah pertama telah memberi tumpuan kepada kawasan-kawasan badan yang sudah meninggalkan ketara bau-khususnya ketiak kelenjar yang penuh kami. "Pada peringkat awal ia telah mendapati bahawa ada beberapa tindakan di sana," kata Charles Wysocki, satu neuroscientist pencium di Monell Chemical Senses Center.

Sesetengah bukti yang pertama untuk memberi isyarat halus bau datang dari laporan bahawa wanita yang tinggal di tempat sempit, seperti di asrama kolej, berakhir dengan kitaran haid disegerakkan. Selepas penyelidikan telah menunjukkan bahawa ketiak peluh dari perempuan atau lelaki-apabila diletakkan pada bibir atas wanita, boleh mengubah masa kitaran. Tetapi pheromone yang diduga di belakang ini masa-of-the-bulan penjajaran tidak diasingkan, Wysocki kata, dan kerja berikutnya telah mencucuk lubang statistik dalam penemuan awal.

Secara semula jadi, pheromones yang mendorong perubahan fisiologi secara beransur-ansur seperti ini dipanggil "primers." Mereka yang menyebabkan tingkah laku-tindak balas seperti sutera dengan lelaki yang kejangkitan rama-rama-dipanggil "releasers." Pada manusia, contoh yang paling penting untuk pheromone pemberi kebebasan tidak melibatkan seks tetapi produknya: bayi yang baru lahir, yang seolah-olah mendapat petunjuk untuk payudara ibu dengan bau. "Bayi yang baru lahir akan bergerak ke arah sumber bau," kata Wysocki. Penyelidikan yang diterbitkan tahun lepas menunjukkan rembesan dari kelenjar areolar "lebam" pada puting ibu sebagai sumber kelakuan-mengubahsuai, molekul yang berbau kiu bayi untuk mencari sumber makanan.

Keputusan lain selama ini telah membayangkan pheromones mengubah mood orang dewasa '. Bau yang dihasilkan oleh buah dada wanita menyusukan, sebagai contoh, boleh menyebabkan perempuan yang tidak mempunyai anak benar-benar randy-walaupun seorang Rasul kimia tertentu masih tidak diketahui. Jeda HHU Sementara itu, telah menunjukkan bahawa manusia boleh rasa aroma penggera dalam peluh orang bimbang atau takut itu. Namun begitu, kajian dengan peluh telah diterokai calon terpencil paling kukuh setakat ini untuk pheromone manusia, dikenali sebagai androstadienone, yang berasal dari hormon testosteron lelaki. Kehadiran sebatian ini telah dilaporkan membuat wanita merasa lebih santai. Wysocki dan rakan-rakannya sedang mencari Negara Institut Kesihatan geran untuk mengetahui apa yang "ajaib peluru-peluru atau berada-dalam bau badan lelaki" yang mendapatkan maklum balas wanita, dia berkata. Mereka juga berharap untuk mengkaji sama ada bau wanita juga boleh mempengaruhi mood lelaki dan aktiviti hormon.

Hidung tahu
Walaupun inti penyebaran mereka masih kabur, mekanisme pengesanan pheromonal menjadi lebih jelas. Para saintis telah lama berfikir bahawa struktur khusus dalam hidung haiwan ', yang disebut vomeronasal organ (VNO), mengesan pheromones. Masalah dengan teori bahawa apabila digunakan ke atas manusia, bagaimanapun, adalah bahawa VNO salur kecil di belakang setiap lubang hidung kita tidak sentiasa hadir, ditambah dengan gen untuk reseptor yang seolah-olah tidak berkuat kuasa. Tetapi kerana ia ternyata, tetap tisu hidung mamalia seolah-olah dapat mengambil pheromones hanya di denda-kurangnya dalam beberapa haiwan. Sebagai contoh, menuai, apabila berbau pheromone dalam babi 'air liur, menganggap pendirian mengawan, walaupun penyelidik plug babi' VNOs. Pada manusia, satu kajian 2011 menunjukkan bahawa apabila sukarelawan didedahkan dengan androstadienone, semua otak mereka menunjukkan reaksi yang, walaupun mereka tidak mempunyai VNOs atau mempunyai VNOs mereka disekat. "The VNO tidak perlu menjadi organ pheromone-sensing," kata Wysocki. "Sistem pencium boleh menjadi input."

Kerja lain menunjukkan bahawa input kurang biasa mungkin wujud untuk rangkaian pheromonal manusia. Siasatan terus ke dalam saraf pheromone mungkin, dikenali sebagai saraf kranial 0, atau saraf terminal. [Untuk lebih lanjut mengenai saraf terminal, membaca "Seks dan saraf Rahsia," oleh Douglas Fields, dalam Scientific American MINDA, Februari / Mac 2007.] Pada mulanya ditemui dalam jerung pada tahun 1878 dan manusia pada tahun 1913, pasangan ini saraf larian daripada hidung terus ke dalam otak di hadapan saraf kranial 1, saraf pencium (pertama tradisional sedozen diiktiraf saraf kranium). Titik penyelidikan haiwan untuk seks, peranan pheromonal penting untuk saraf terminal. Hamster dengan saraf terminal terputus gagal untuk mengawan, dan apabila ikan zebra lelaki mempunyai pertengkaran elektrik kepada mereka, pancut ikan. Pada manusia, apa yang sebahagian saraf terminal mungkin mempunyai untuk orang dewasa masih tidak lengkap, Wysocki kata. Ia mempunyai satu tujuan yang jelas, bagaimanapun: Dalam perkembangan janin, saraf terminal bekerja sebagai laluan untuk hormon seks tertentu untuk berhijrah ke dalam otak yang penting untuk pembangunan kemudian semasa akil baligh.

Sama ada atau tidak pheromones mulanya menjejaskan tarikan seksual, kajian lain telah menunjukkan bahawa manusia mungkin menggunakan set yang berbeza isyarat bau halus untuk membantu memilih rakan-rakan kami. Perubahan dalam kompleks histocompatibility utama (MHC), satu set gen penting sistem imun, imbues setiap daripada kita dengan unik "odorprint," seperti cap jari yang. "Kecuali kembar seiras, tidak ada dua individu mungkin mempunyai odorprint yang sama," kata Wysocki. Secara semula jadi, kesatuan seksual tidak seperti MHCS menghasilkan anak dengan sistem imun yang lebih pelbagai dan dengan itu lebih mantap. Instinct juga boleh membimbing kita dengan cara ini: Kajian sebelum ini menunjukkan bahawa kaum perempuan manusia lebih suka kasturi daripada berpeluh baju-T yang dipakai oleh lelaki dengan gen MHC sesuai yang berbeza.

Kerana markah, jika tidak beratus-ratus, daripada odorants tidak dikenali terdiri odorprint satu, Wyatt Oxford telah berhujah bahawa ia tidak boleh dianggap sebagai pheromone dalam erti kata yang klasik. Jelas, awan kompleks aroma kita memancarkan memerlukan lebih peruntukan menghuraikan sebelum sains menutup buku pada pheromones. Isyarat pencium banyak serangga kekal lebih mudah difahami daripada alam rahsia mungkin kami kimia sosial dan seksual. "Masalah sebenarnya," kata Wyatt, "hanya kekurangan pengetahuan setakat manusia bimbang." Wysocki bersetuju: "Tidak ada sastera yang baik dalam bidang bioperubatan untuk menyokong bahawa pheromones seks-attractant wujud," katanya. "Tetapi itu tidak bermakna mereka tidak di luar sana. Saya fikir kita perlu pergi dalam dengan hati yang terbuka.

Sehingga banyak yang diketahui, kemudian, mereka yang tarikh Hari Valentine mungkin hanya perlu mengikuti hidung mereka.

Write a comment

Comments: 0