Bagaimana Pheromones Berfungsi?

Pheromones adalah bahan kimia yang dikeluarkan dari badan kita dalam usaha untuk mendapatkan maklum balas daripada spesies yang sama. Pheromones dilepaskan oleh setiap spesies yang hidup dari haiwan, serangga, untuk tumbuh-tumbuhan, dan juga bakteria. Dalam spesies lain, pheromones digunakan sebagai satu cara komunikasi. Pesanan pheromone boleh menjadi wilayah, koperasi, atau seksual di alam semula jadi.
Bagaimana Ia Berfungsi

Kesan feromon seks boleh disaksikan pada haiwan dan tingkah laku mereka mengawan. Apabila seorang perempuan adalah pada musim panas, lelaki spesies beliau adalah ditarik kepada beliau dengan keinginan yang tidak terkawal untuk mengawan. Ini keinginan sengit menimbulkan tindak balas yang direka untuk menarik perhatian wanita. Ini tarikan pheromone yang disebabkan bahkan boleh membawa kepada pergaduhan antara lelaki spesies untuk menentukan siapa yang akan mempunyai hak istimewa untuk menjadi rakan kongsi mengawan wanita.
Bagaimana Adakah Pheromones dikesan

Pada manusia, pheromones seks tidak dapat dilihat dan tidak berbau, namun mereka masih dikesan melalui rongga hidung. Dari segi sejarah, organ kecil yang terletak di dalam bahagian depan hidung yang dikenali sebagai vomeronasal organ yang bertanggungjawab untuk mengesan pheromones. Walau bagaimanapun, kajian baru-baru ini menunjukkan ketiadaan organ vomeronasal yang dalam banyak manusia, atau khidmat dalam mereka reseptor. Walaupun begitu, pheromones masih entah bagaimana dikesan melalui rongga hidung. Isyarat mereka kemudiannya dibawa ke bahagian otak di mana emosi dan keinginan dikawal.
Pengeluaran

Pada manusia, pheromones yang dihasilkan oleh badan dan dikeluarkan dalam peluh dan cecair badan yang lain. Ketiak adalah di kawasan di mana banyak jenis pheromones dilepaskan. Bahan kimia ini kemudian hanyut di udara yang akan diterima oleh penerima yang berhampiran. Walaupun bahan kimia ini tidak sedar dikesan, ia didaftarkan oleh minda bawah sedar yang membawa kepada tindak balas hampir naluri. Malangnya, penggunaan antiperspirant dan deodoran produk mengurangkan jumlah pheromones dikeluarkan.
Pheromones Perempuan

Pheromones seks juga dikeluarkan pada cecair badan yang dicipta oleh organ-organ seks. Copulins yang dihasilkan dalam faraj, terutamanya di sekitar pembukaan faraj. Bahan kimia ini adalah kuat apabila perempuan adalah pada kemuncak kesuburan beliau dalam kitar haid. Apabila seorang wanita bergerak atau bernafas, sedikit pheromones ini dilepaskan ke dalam udara. Seorang lelaki deria ini dan tahap testosteron beliau mula mengumpul, menyebabkan peningkatan dalam keinginan seks.
Pheromones Dalam Lelaki

Bagi lelaki, pheromones seks dipanggil androstenones dan androsterones. Ini pheromones menyebabkan perempuan untuk mengesan penguasaan lelaki dan keupayaan untuk melindungi, memperlihatkan tindak balas seksual seorang wanita. Hormon seks lelaki merangsang penghasilan hormon luteinizing dalam wanita. Peningkatan hormon leutinizing dikaitkan dengan peningkatan dalam nafsu seks wanita.
Kesimpulan

Pheromones tidak menyebabkan segera, tindak balas yang tidak terkawal. Sebaliknya, keputusan yang lebih halus. Jantina bertentangan seolah-olah mendesak tertarik kepada pasangan yang berpotensi adalah melepaskan pheromones. Terdapat, bagaimanapun, beberapa pertimbangan. Oleh kerana proses evolusi, pheromones boleh menarik atau menolak pasangan yang berpotensi. Ini kerana manusia adalah separa sedar lebih tertarik kepada mereka yang mempunyai sistem imun yang berbeza untuk mengukuhkan spesies. Pada mereka yang mempunyai sistem imun yang sama, terdapat lebih kepada penurunan keinginan seksual

Write a comment

Comments: 0