13 Cara Mengatasi Selsema

Jadi anda jatuh sakit. Anda bermata yang lain bas pelumba batuk ke dalam terbuka. Anda winced sebagai rakan sekerja anda bersin di sebelah anda dalam mesyuarat. Anda tenggelam sedikit sebagai prasekolah anda pulang ke rumah, hidung meleleh, dan terjebak jarinya di muka anda. Ia seolah-olah hanya menunggu masa sebelum anda menghadapi musuh yang biasa - selesema.

Untuk pusingan ini dengan sejuk, tidak menggugurkan sarung tangan anda dan meletakkan jawatan untuk hari batuk, bersin, sakit dan hidung-titisan. Melawan kembali! Tips di bawah - ramai daripada mereka fesyen dan murah lama, jika tidak bebas - akan membantu anda menguruskan gejala manakala sejuk keduanya beredar. Wendy Bennett, dokter di Pusat Perubatan Johns Hopkins Bayview di Baltimore, panggilan ini "pengurusan simptom." Tindakan-tindakan di bawah adalah "tidak akan mengurangkan jumlah masa yang anda sakit," katanya, "tetapi secara keseluruhan, mereka akan membuat anda berasa lebih baik dan lebih berfungsi untuk melakukan perkara yang anda mahu lakukan."

Berikut adalah pelan pertempuran anda, dengan nasihat daripada Bennett dan William Schaffner, Pengerusi Jabatan Perubatan Pencegahan di Vanderbilt University School of Medicine di Nashville, Tenn .:

Hidrat. Kita juga mungkin menjerit tip ini dari bumbung. "Minum banyak cecair" mungkin nasihat yang setiap angka ibu bapa telah tenggelam anda dalam kerana anda adalah seorang wee, sniffling pesakit sejuk. Dan ya, bimbingan yang lama untuk hidrat memegang air (maaf) - sebenarnya, ia adalah tip yang pertama kedua-dua Schaffner dan Bennett mencadangkan.

"Jika anda air minuman dan bertujuan untuk segelas tinggi setiap beberapa jam, saya akan mengatakan bahawa mungkin baik," kata Bennett. Selain air, pergi untuk teh dan broths. Dan sudah tentu, tiada apa yang boleh membatalkan usaha penghidratan anda agak seperti kopi dan alkohol. Elakkan minuman ini menjadi kering semasa anda sakit, atau sekurang-kurangnya mengurangkan pengambilan anda.

Mandi panas. Disumbat up? Draw mandi air panas, berwap. Dan kita berbicara berwap, bukan seksi - terutamanya jika anda mengambil cadangan Schaffner itu: "Seperti yang anda berada dalam bilik mandi, dan udara lembap masuk ke dalam sinus anda, perlahan-lahan meniup hidung anda satu lubang hidung pada satu masa," katanya. Anda juga boleh "mengumpulkan segenggam air pancuran dan memasukkannya ke hidung anda dan jenis bunyi sengau sehingga melalui hidung anda, dan ia akan membantu membuka saluran sinus anda dan menggalakkan saliran," kata beliau.

Pilihan singkatan jika anda sesak dan tidak merasa seperti melompat di bilik mandi: Main air panas di keran singki dan bersandar di atasnya dengan tuala menutupi kepala anda. Bernafas dalam udara panas, lembap.

Menambah bantal tambahan. Berikut adalah tip lain untuk orang berasa seperti sebahagian besar daripada berat badan mereka telah tertarik kepada sinus mereka. Daripada berbaring terjaga di tempat tidur kerana anda hanya - boleh tidak - bernafas - menambah bantal tambahan untuk meningkatkan kepala anda lebih tinggi. "Ini menggalakkan saliran sinus ke bawah bahagian belakang tekak anda dan akan membuka hidung anda petikan sedikit," kata Shaffner, yang juga bekas presiden Yayasan Kebangsaan bagi Penyakit Berjangkit.

Cuba over-the-kaunter ubat-ubatan. Ingat, kita berbicara pengurusan simptom. Oleh itu, sambil produk-produk di rak-rak kedai ubat tidak akan memendekkan tempoh sejuk atau membunuh virus, mereka mungkin akan membantu membatalkan gejala. Batuk dan ubat-ubatan sejuk boleh membawa sedikit kelegaan, Bennett berkata, sambil menambah bahawa antihistamin boleh membantu berair bermata, bersin penghidap sejuk, dan penyelesaian masin hidung boleh membantu orang dengan hidung kering. Ibuprofen dan acetaminophen boleh membantu menundukkan sakit badan dan demam sedikit.

Minum teh panas. Bukan sahaja pada menghirup teh cara lazat untuk hidrat, tetapi ia boleh membawa kelegaan menenangkan untuk tekak menggarut, Bennett berkata. Plus, dia menunjukkan, ada sesuatu yang terapeutik tentang minum teh. "Saya rasa salah satu sebab secawan teh membuat anda merasa baik kerana ia adalah minuman yang panas, dan anda perlu meminumnya perlahan-lahan," kata beliau. "Anda perlu mengambil nafas dalam-dalam, dan anda perlu sedar akan perasaan anda dan persekitaran anda."


Berkumur air garam. Cara yang sedikit kurang enak untuk melegakan sakit tekak: Berkumur campuran air suam dan garam.

Makan ayam mi sup. Bagaimanakah sesuatu yang klasik tidak membuat senarai? Sup mi ayam menawarkan yang amat didambakan penghidratan, Schaffner berkata, "dan ia menawarkan beberapa bagus, lembut, makanan mudah hadam."

Write a comment

Comments: 0