Gangguan zakar

Gangguan yang memberi kesan kepada zakar termasuk penyakit Peyronie, Balanitis, phimosis, paraphimosis dan kanser zakar.
Apa yang ada penyakit Peyronie?

Penyakit Peyronie adalah suatu keadaan di mana plak, atau ketulan keras, membentuk pada zakar. Plak boleh berkembang pada bahagian atas (lebih biasa) atau lebih rendah sisi zakar, dalam lapisan yang mengandungi tisu erektil. Plak biasanya bermula sebagai kawasan setempat kerengsaan dan pembengkakan (inflamasi), dan boleh berkembang menjadi parut yang keras. Parut mengurangkan keanjalan zakar di kawasan yang terjejas.

Penyakit Peyronie boleh berlaku dalam bentuk ringan yang menyembuhkan tanpa rawatan dalam 6 -18 bulan. Dalam kes ini, masalah itu tidak maju lepas fasa keradangan. Dalam kes-kes yang teruk, penyakit ini boleh menjadi kekal. Plak keras mengurangkan fleksibiliti, menyebabkan kesakitan dan memaksa zakar bengkok atau arka ketika ereksi.

Selain daripada lenturan zakar, penyakit Peyronie boleh menyebabkan kesakitan am serta ereksi menyakitkan. Ia juga boleh menyebabkan tekanan emosi, dan menjejaskan keinginan seksual lelaki dan keupayaan untuk berfungsi semasa seks.
Apa yang menyebabkan penyakit Peyronie?

Punca sebenar penyakit Peyronie tidak diketahui. Pada orang yang penyakit berkembang dengan cepat, masih ada masa yang singkat, dan akan hilang tanpa rawatan, punca mungkin adalah trauma (memukul atau dibengkokkan) yang menyebabkan pendarahan di dalam zakar. Walau bagaimanapun, pada sesetengah orang, penyakit Peyronie berkembang perlahan-lahan dan cukup teruk untuk memerlukan rawatan pembedahan. Sebab yang mungkin lain penyakit Peyronie termasuk:

    
Vaskulitis. Ini adalah radang pembuluh darah atau limfa. Keradangan ini boleh menyebabkan pembentukan tisu parut.
    
Gangguan tisu perantara. Kira-kira satu pertiga daripada orang-orang yang mempunyai penyakit Peyronie juga membangunkan gangguan yang menjejaskan tisu penghubung di bahagian-bahagian lain dari tubuh mereka, seperti tangan dan kaki. Keadaan ini biasanya menyebabkan penebalan atau pengerasan tisu penghubung. Tisu penghubung khusus tisu - seperti tulang rawan, tulang dan kulit - yang bertindak untuk menyokong tisu badan yang lain.
    
Keturunan. Beberapa kajian menunjukkan bahawa seorang lelaki yang mempunyai saudara yang mempunyai penyakit Peyronie mempunyai risiko yang lebih tinggi mendapat penyakit itu sendiri.

Bagaimanakah penyakit Peyronie dirawat?

Terdapat dua cara di mana penyakit Peyronie boleh dirawat: pembedahan atau rawatan bukan pembedahan.

Kerana plak penyakit Peyronie sering mengecut atau hilang tanpa rawatan, kebanyakan doktor mencadangkan menunggu 1-2 tahun atau lebih sebelum cuba untuk membetulkannya dengan pembedahan. Dalam banyak kes, pembedahan menghasilkan hasil yang positif. Tetapi kerana komplikasi boleh berlaku, dan kerana banyak masalah yang berkaitan dengan penyakit Peyronie (contohnya, memendekkan zakar) tidak dibetulkan melalui pembedahan, kebanyakan doktor lebih suka hanya untuk melakukan pembedahan pada lelaki dengan kelengkungan begitu teruk bahawa hubungan seks adalah mustahil.

Terdapat dua teknik pembedahan yang digunakan untuk merawat penyakit Peyronie. Salah satu kaedah yang melibatkan penyingkiran plak diikuti oleh penempatan tampalan kulit atau bahan tiruan (rasuah kulit). Dengan teknik yang kedua, pakar bedah membuang atau getilan tisu dari sisi zakar bertentangan plak, yang membatalkan daripada kesan lenturan. Kaedah pertama boleh melibatkan kehilangan sebahagian daripada fungsi erektil, terutamanya ketegaran. Kaedah kedua, yang dikenali sebagai prosedur Nesbit itu, menyebabkan pemendekan zakar tegang.

 
Implan zakar boleh digunakan dalam kes-kes di mana penyakit Peyronie telah menjejaskan keupayaan manusia untuk mencapai atau mengekalkan ereksi.

Rawatan bukan pembedahan untuk penyakit Peyronie melibatkan suntikan ubat (steroid) terus ke dalam plak dalam usaha untuk melembutkan tisu yang terjejas, mengurangkan kesakitan, dan membetulkan kelengkungan zakar. Pil vitamin E kaya juga telah terbukti memberi faedah kepada orang-orang yang mempunyai penyakit Peyronie tetapi kajian itu tidak meyakinkan.

Satu lagi, pilihan yang kurang invasif rawatan laser atau terapi Shockwave extracorporeal (ESWT) menggunakan pengimbas ultrabunyi untuk kurus plak penyakit Peyronie. Walau bagaimanapun, ia tidak jelas sejauh mana keberkesanan rawatan ini.
Apakah yang Balanitis?

Balanitis adalah radang kepala zakar. Keadaan yang sama, balanoposthitis, merujuk kepada keradangan kepala zakar dan kulup. Gejala Balanitis termasuk kemerahan atau bengkak, gatal-gatal, ruam, sakit, dan pelepasan yang berbau busuk.
Apa yang menyebabkan Balanitis?

Balanitis paling kerap berlaku di kalangan lelaki dan kanak-kanak lelaki yang belum berkhatan (kulup mereka mempunyai pembedahan), dan yang mempunyai tahap kebersihan yang rendah. Keradangan boleh berlaku jika kulit sensitif di bawah kulup tidak dicuci dengan kerap, yang membolehkan peluh, runtuhan, kulit mati dan bakteria untuk mengumpul di bawah kulup dan penyebab kerengsaan. Kehadiran kulup ketat boleh membuat ia sukar untuk memastikan kawasan ini bersih dan boleh menyebabkan kerengsaan oleh busuk berbau bahan (smegma) yang boleh terkumpul di bawah kulup.

Sebab-sebab lain Balanitis mungkin termasuk:

    
Dermatitis / alahan. Dermatitis adalah radang kulit, biasanya disebabkan oleh bahan merengsa atau alahan kenalan. Kepekaan kepada bahan kimia dalam produk tertentu - seperti sabun, bahan pencuci, minyak wangi dan spermisid - boleh menyebabkan tindak balas alahan, termasuk kerengsaan, kegatalan, dan ruam.
    
Jangkitan. Jangkitan yis candida albicans (seriawan) boleh mengakibatkan, merah, ruam jerawatan gatal. Sesetengah jangkitan kelamin, termasuk gonorrhea, herpes dan sifilis, boleh menghasilkan gejala Balanitis.

Di samping itu, orang-orang dengan diabetes mempunyai risiko yang lebih besar Balanitis. Glukosa (gula) dalam air kencing yang terperangkap di bawah kulup berfungsi sebagai tempat pembiakan bakteria.
Bagaimanakah Balanitis dirawat?

Rawatan untuk Balanitis bergantung kepada punca asas. Jika terdapat jangkitan, rawatan termasuk ubat antibiotik atau anti-kulat yang sesuai. Dalam kes-kes keradangan yang teruk atau berterusan, sunat yang mungkin diperlukan.

Mengambil langkah-langkah kebersihan yang sesuai boleh membantu mencegah serangan masa depan Balanitis, seperti menarik balik kulup harian dan secukupnya pembersihan dan pengeringan kepala zakar. Di samping itu, ia adalah penting untuk mengelakkan sabun atau bahan kimia yang kuat, terutama yang diketahui menyebabkan reaksi kulit.
Apakah yang phimosis?

Phimosis adalah suatu keadaan di mana kulup zakar adalah begitu ketat bahawa ia tidak boleh ditarik balik (menarik balik) untuk mendedahkan kepala zakar.

Apa yang menyebabkan phimosis?

Phimosis, yang dilihat paling kerap dalam kanak-kanak, boleh hadir ketika lahir. Ia juga boleh disebabkan oleh jangkitan, atau oleh tisu parut yang terbentuk hasil daripada kecederaan atau keradangan kronik. Satu lagi punca phimosis adalah Balanitis, yang membawa kepada parut dan sesak kulup. Perhatian perubatan dengan segera adalah perlu jika keadaan membuat kencing sukar atau mustahil.
Bagaimanakah phimosis dirawat?

Rawatan phimosis mungkin termasuk lembut, manual regangan kulit khatan itu dalam tempoh masa. Kadang-kadang, kulup boleh longgar dengan ubat-ubatan digunakan untuk zakar. Berkhatan, penyingkiran pembedahan kulup, sering digunakan untuk merawat phimosis. Satu lagi prosedur pembedahan, yang dipanggil preputioplasty, melibatkan memisahkan kulup dari kelenjar (kepala zakar). Prosedur ini mengekalkan kulup dan kurang traumatik daripada sunat.
Apakah yang paraphimosis?

Paraphimosis berlaku apabila kulup, sekali menarik balik, tidak boleh kembali ke lokasi asalnya. Ia adalah satu kecemasan perubatan yang boleh menyebabkan komplikasi serius jika tidak dirawat.
Apa yang menyebabkan paraphimosis?

Paraphimosis boleh berlaku selepas ereksi atau aktiviti seksual, atau akibat kecederaan pada kepala zakar. Dengan paraphimosis, kulup menjadi terperangkap di belakang rabung batu kepala zakar. Jika keadaan ini berpanjangan, ia boleh menyebabkan kesakitan dan bengkak, dan menjejaskan aliran darah ke zakar. Dalam kes yang teruk, kekurangan aliran darah boleh menyebabkan kematian tisu (gangren), dan pemotongan zakar yang perlu.
Bagaimanakah paraphimosis dirawat?

Rawatan paraphimosis memberi tumpuan kepada mengurangkan bengkak kelenjar dan kulup. Menggunakan ais boleh membantu mengurangkan bengkak, yang mengenakan tekanan ke kelenjar untuk memaksa keluar darah dan cecair. Jika langkah-langkah ini gagal untuk mengurangkan bengkak dan membenarkan kulup untuk kembali ke kedudukan normal, suntikan ubat untuk membantu mengalirkan zakar yang perlu. Dalam kes-kes yang teruk, pakar bedah boleh membuat luka kecil di kulup untuk melepaskannya. Berkhatan juga boleh digunakan sebagai rawatan untuk paraphimosis.
Apa itu kanser zakar?

Kanser zakar adalah satu bentuk jarang kanser yang berlaku apabila sel-sel yang tidak normal dalam jurang zakar dan tumbuh tidak terkawal. Tertentu benign (bukan kanser) tumor boleh maju dan menjadi kanser.
Apa yang menyebabkan kanser zakar?

Punca sebenar kanser zakar tidak diketahui, tetapi terdapat faktor-faktor risiko tertentu untuk penyakit ini. Faktor risiko adalah apa-apa yang meningkatkan peluang seseorang mendapat penyakit. Faktor-faktor risiko untuk kanser zakar boleh termasuk yang berikut:

    
Bersunat. Lelaki yang tidak disunat ketika lahir mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat kanser zakar.
    
Virus human papilloma (HPV) jangkitan. HPV termasuk lebih daripada 100 jenis virus yang boleh menyebabkan ketuat (papillomas). Sesetengah jenis HPV boleh menjangkiti organ-organ pembiakan dan kawasan dubur. Jenis-jenis HPV yang dipindahkan dari seorang ke seorang yang lain dalam hubungan seksual.
    
Merokok. Merokok mendedahkan tubuh untuk kanser yang menyebabkan banyak bahan kimia yang memberi kesan lebih daripada paru-paru.
    
Smegma. Rembesan berminyak dari kulit yang boleh berkumpul di bawah kulup zakar. Hasilnya ialah, benda buruk berbau tebal dipanggil smegma. Jika zakar itu tidak dibersihkan dengan teliti, kehadiran smegma boleh menyebabkan kerengsaan dan keradangan, yang seterusnya boleh meningkatkan risiko kanser zakar.
    
Phimosis. Ini adalah suatu keadaan di mana kulup menjadi sempit dan sukar untuk menarik balik.
    
Rawatan untuk psoriasis. The psoriasis penyakit kulit kadang kala dirawat dengan gabungan ubat-ubatan dan pendedahan kepada cahaya ultraungu, yang boleh meningkatkan risiko seseorang mendapat kanser zakar.
    
Umur. Lebih daripada separuh kes kanser zakar berlaku pada lelaki berumur 68 ke atas.

Apakah tanda-tanda kanser zakar?

Gejala kanser zakar termasuk ketumbuhan atau kudis pada zakar, pembuangan yang tidak normal dari bawah kulup, dan pendarahan.
Apakah rawatan yang diberikan untuk kanser zakar?

Pembedahan untuk membuang kanser tersebut adalah rawatan yang paling biasa bagi kanser zakar. Seorang doktor boleh mengambil kanser menggunakan satu pekerjaan yang berikut:

    
Eksisi tempatan Wide membawa keluar sahaja kanser dan beberapa tisu normal sebelah-menyebelah.
    
Electrodessication dan pengkuretan menghilangkan kanser dengan mengikis tumor dengan kuret (nipis, alat panjang dengan kelebihan mengikis) dan menggunakan arus elektrik ke kawasan tersebut untuk membunuh sel-sel kanser.
    
Kriosurgeri menggunakan nitrogen cecair untuk membekukan dan membunuh sel-sel kanser.
    
Microsurgery (pembedahan Moh itu) adalah satu operasi yang menghilangkan kanser dan tisu normal secepat mungkin. Semasa operasi ini, doktor menggunakan mikroskop untuk melihat kawasan kanser memastikan semua sel-sel kanser dikeluarkan.
    
Pembedahan laser menggunakan rasuk kecil cahaya untuk menghapuskan sel-sel kanser.
    
Berkhatan adalah pembedahan yang membuang kulup.
    
Pemotongan zakar (penectomy) adalah sebuah operasi yang menghilangkan zakar. Ia adalah rawatan yang paling biasa dan paling
berkesan untuk kanser zakar. Dalam penectomy separa, sebahagian daripada zakar dikeluarkan. Dalam sejumlah penectomy, keseluruhan zakar dikeluarkan. Nodus limfa di pangkal paha itu boleh dibawa keluar semasa pembedahan.
    
Radioterapi, yang menggunakan sinar bertenaga tinggi untuk menyerang kanser dan kemoterapi, yang menggunakan ubat untuk membunuh kanser, pilihan rawatan lain.
BATHMATE FAMILY - Pam Hidro Untuk Senaman Lelaki Yang Memudahkan Dengan Teknologi Paling Moden & Menenangkan

Write a comment

Comments: 2
  • #1

    sex telefony (Tuesday, 17 January 2017 10:27)

    nieprzemyślanymi

  • #2

    wróżka (Saturday, 21 January 2017 12:07)

    długoościsty