10 Cara Jaga Kesihatan Mental anda

Sesiapa pun boleh membuat perubahan mudah yang mempunyai kesan yang besar ke atas kesihatan mental dan kesejahteraan. Kami telah datang dengan sepuluh cara-cara praktikal untuk menjaga diri sendiri dan mendapatkan yang terbaik dari kehidupan.

Kesihatan mental adalah kira-kira cara anda berfikir dan rasa dan keupayaan anda untuk berurusan dengan turun naik. Membuat perubahan yang mudah untuk bagaimana anda langsung tidak perlu kos banyak wang atau mengambil banyak masa. Sesiapa pun boleh mengikut nasihat kami.

Anda juga boleh memuat turun seksyen ini dalam versi cetak-friendly.
Bercakap Tentang Perasaan Anda
Bercakap Tentang Perasaan Anda

Bercakap tentang perasaan anda boleh membantu anda kekal dalam kesihatan mental yang baik dan menangani kali apabila anda berasa bermasalah. Ia adalah sebahagian daripada yang bertanggungjawab menjaga kesejahteraan anda dan melakukan apa yang anda boleh untuk kekal sihat.
Eat Well
Eat Well

Terdapat hubungan kuat antara apa yang kita makan dan cara kita rasa - sebagai contoh, kafein dan gula boleh mempunyai kesan serta-merta. Tetapi makanan juga boleh mempunyai kesan yang berpanjangan ke atas kesihatan mental anda.
Perlu Touch
Perlu Touch

Rakan-rakan dan keluarga boleh membuat anda berasa dimasukkan dan dijaga. Mereka boleh menawarkan pandangan yang berbeza daripada apa yang berlaku di dalam kepala anda sendiri. Mereka boleh membantu membuat anda aktif, membuat anda mendalam dan membantu anda menyelesaikan masalah praktikal.
Ambil Cuti yang
Ambil Cuti yang

Perubahan tempat kejadian atau perubahan kadar adalah baik untuk kesihatan mental anda. Ia boleh menjadi jeda lima minit dari membersihkan dapur anda, rehat makan tengah hari setengah jam di tempat kerja atau hujung minggu yang meneroka tempat baru. Beberapa minit boleh cukup untuk de tekanan anda.
Terima Siapa yang Anda Adakah
Terima Siapa yang Anda Adakah

Sebahagian daripada kita membuat orang ketawa, ada yang baik pada matematik, yang lain memasak makanan yang hebat. Sebahagian daripada kita berkongsi gaya hidup kita dengan orang-orang yang tinggal dekat dengan kita, yang lain hidup sangat berbeza. Kita semua berbeza.
Pastikan Aktif
Pastikan Aktif

Pakar percaya siaran senaman bahan kimia di dalam otak anda yang membuat anda merasa baik. Senaman yang kerap boleh meningkatkan harga diri anda dan membantu anda menumpukan perhatian, tidur, kelihatan dan berasa lebih baik. Senaman juga menyimpan otak dan organ-organ lain yang penting anda sihat.
Minum bijaksana
Minum bijaksana

Kita sering minum alkohol untuk mengubah suasana hati kita. Ada yang minum untuk menangani rasa takut atau kesunyian, tetapi kesan ini hanya sementara.
Minta Bantuan
Minta Bantuan

Tiada antara kita yang luar biasa. Kita semua kadang-kadang menjadi lelah dan kagum dengan bagaimana kita merasa atau apabila berlaku kesilapan. Jika perkara-perkara yang terlalu banyak untuk anda dan anda rasa anda tidak dapat menampung, meminta pertolongan.
Adakah Sesuatu yang anda pandai
Adakah Sesuatu yang anda pandai

Apa yang anda suka lakukan? Apakah aktiviti yang boleh anda kehilangan diri anda dalam? Apa yang anda suka lakukan pada masa lalu? Bergembira membantu mengalahkan tekanan. Melakukan aktiviti anda menikmati mungkin bermakna anda pandai dan mencapai sesuatu yang meningkatkan harga diri anda.
Menjaga Lain
Menjaga Lain

Menjaga orang lain adalah sering bahagian yang penting dalam menjaga hubungan dengan orang yang rapat dengan anda. Ia juga boleh membawa anda lebih dekat bersama-sama.



4 Manfaat Kesihatan Yang Luar Biasa Berpuasa Di Bulan Ramadhan

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    sex tel (Thursday, 19 January 2017 09:33)

    nitryfikacja