5 Punca biasa Mati pucuk

Mati pucuk boleh memalukan untuk berfikir tentang, tetapi lebih banyak anda tahu, lebih baik anda boleh menghalang ia daripada berlaku dan berurusan dengan apabila ia tidak.

Bahagian 1 7: Tinjauan
Adakah Mati pucuk?

Mati pucuk adalah suatu keadaan yang mempengaruhi keupayaan seorang lelaki untuk mencapai atau mengekalkan ereksi.

Terdapat boleh beberapa faktor yang menyumbang kepada mati pucuk. Ini termasuk kedua-dua gangguan emosi dan fizikal. Menurut The Merck Manual, dianggarkan 50 peratus lelaki usia 40-70 pengalaman beberapa disfungsi erektil (ED). Memahami sebab-sebab yang paling biasa yang berpotensi boleh membantu seorang lelaki mengenal pasti mengapa dia boleh mengalami keadaan.

Bahagian 2 7: Endokrin
1. Penyakit Endokrin
Iklan

Sistem endokrin tubuh menghasilkan hormon yang mengawal metabolisme, fungsi seksual, penghasilan semula, perasaan, dan banyak lagi.

Diabetes adalah satu contoh penyakit endokrin yang boleh menyebabkan lelaki mengalami mati pucuk. Diabetes menjejaskan keupayaan badan menggunakan hormon insulin.

Salah satu kesan sampingan yang dikaitkan dengan diabetes kronik adalah kerosakan saraf. Ini memberi kesan sensasi zakar. Komplikasi lain yang berkaitan dengan diabetes terjejas aliran darah dan paras hormon. Kedua-dua faktor ini boleh menyumbang kepada mati pucuk.

Bahagian 3 dari 7: Neurologi
2. neurologi dan saraf Gangguan

Beberapa syarat neurologic boleh meningkatkan risiko mati pucuk. Keadaan saraf mempengaruhi kemampuan otak untuk berkomunikasi dengan sistem pembiakan. Ini boleh menghalang seorang lelaki daripada mencapai ereksi.

Gangguan neurologi yang berkaitan dengan mati pucuk termasuk:

    
Penyakit Alzheimer
    
otak atau tulang belakang tumor
    
sklerosis berbilang
    
strok
    
temporal lobe epilepsi

Lelaki yang telah menjalani pembedahan kelenjar prostat juga boleh mengalami kerosakan saraf yang menyebabkan mati pucuk.

Pelumba basikal jarak jauh juga boleh mengalami mati pucuk sementara. Ini adalah kerana tekanan yang berulang-ulang di bahagian punggung dan kemaluan boleh menjejaskan fungsi saraf.

Bahagian 4 dari 7: Ubat-ubatan
3. Ubat-ubatan Mengambil

Mengambil ubat-ubatan tertentu boleh menjejaskan aliran darah, yang boleh menyebabkan ED. Seorang lelaki tidak boleh berhenti mengambil ubat tanpa kebenaran doktor beliau, walaupun ia diketahui boleh menyebabkan mati pucuk.

Contoh ubat diketahui menyebabkan mati pucuk termasuk:

    
alpha-adrenergic penghalang, termasuk tamsulosin (Flomax)
    
beta-blockers, seperti carvedilol (Coreg) dan metoprolol (Lopressor)
    
ubat-ubatan kemoterapi kanser, seperti cimetidine (Tagamet)
    
pusat depressants sistem saraf, seperti alprazolam (Xanax), diazepam (Valium), dan codeine (terdapat dalam pelbagai ubat berjenama)
    
pusat perangsang sistem saraf, seperti kokain atau amfetamin
    
diuretik, seperti Furosemida (Lasix) dan spironolactone (Aldactone)
    
hormon sintetik, seperti leuprolide (Eligard)

Bahagian 5 dari 7: Jantung
4. Syarat-syarat Jantung Berkaitan

Keadaan yang memberi kesan kepada jantung dan keupayaan untuk mengepam darah dengan baik boleh menyebabkan mati pucuk itu. Tanpa aliran darah yang cukup untuk zakar, seorang lelaki tidak boleh mencapai ereksi.

Aterosklerosis, satu keadaan yang menyebabkan saluran darah menjadi tersumbat, boleh menyebabkan mati pucuk. Kolesterol tinggi dan tekanan darah tinggi (hipertensi) juga dikaitkan dengan peningkatan risiko untuk mati pucuk.

Bahagian 6 dari 7: Gaya Hidup
5. Faktor-faktor gaya hidup dan Gangguan Emosi

Untuk mencapai ereksi, seorang lelaki mestilah terlebih dahulu melalui fasa keseronokan. Fasa ini boleh menjadi tindak balas emosi. Jika seorang lelaki mempunyai gangguan emosi, ini memberi kesan kepada keupayaan untuk menjadi seksual teruja.

Kemurungan dan kebimbangan yang berkaitan dengan risiko yang meningkat untuk mati pucuk. Kemurungan adalah perasaan sedih, kehilangan harapan, atau tidak berdaya. Kelesuan berkaitan dengan kemurungan juga boleh menyebabkan mati pucuk.

Kebimbangan prestasi boleh menjadi satu lagi punca mati pucuk. Jika seorang lelaki tidak dapat untuk mencapai ereksi pada masa lalu, dia takut dia tidak akan dapat mencapai ereksi pada masa akan datang. Seorang lelaki juga mungkin mendapati ia tidak dapat mencapai ereksi dengan rakan tertentu. Seorang lelaki dengan ED yang berkaitan dengan kebimbangan prestasi mungkin dapat mempunyai ereksi penuh apabila melancap atau apabila tidur, namun tidak dapat mengekalkan ereksi ketika melakukan hubungan.

Penyalahgunaan dadah seperti kokain dan amfetamin juga boleh menyebabkan mati pucuk. Penyalahgunaan alkohol dan alkohol juga boleh menjejaskan keupayaan lelaki untuk mencapai atau mengekalkan ereksi. Berjumpa dengan doktor anda jika anda mengesyaki anda mungkin mempunyai masalah penyalahgunaan dadah.

Bahagian 7 dari 7: Outlook
Outlook

Mati pucuk boleh mengubah hidup manusia dan memberi kesan kepada harga diri beliau. Nota penuaan itu bukan salah satu punca terbesar mati pucuk. ED tidak dianggap sebagai sebahagian semula jadi penuaan. Banyak campur tangan wujud yang boleh membantu seorang lelaki mendapatkan semula fungsi seksual.TOPMAN 3 - Herba Untuk Lelaki Untuk Atasi Masalah Ketegangan & Mati Pucuk Yang Berkesan


Write a comment

Comments: 2