Disfungsi erektil Punca

Disfungsi erektil (ED) berlaku apabila seorang lelaki tidak dapat untuk mendapatkan atau mengekalkan sebuah firma pembinaan cukup untuk melakukan hubungan seksual.

ED sekejap adalah perkara biasa. Ramai lelaki mengalami ED sekali-sekala. Ia biasanya disebabkan oleh tekanan, keletihan, atau sebab-sebab yang sama. ED sesekali tidak seharusnya menjadi punca kebimbangan.

Bagaimanapun, lelaki yang mengalami ED kerap perlu berbincang dengan doktor mereka. ED kerap boleh menjadi tanda kerosakan kepada sistem kardiovaskular atau saraf. Kerosakan ini mungkin memerlukan rawatan.

ED yang kerap juga boleh menjadi tanda serius masalah emosi atau hubungan. Ini selalunya boleh mendapat manfaat daripada rawatan profesional.

Bahagian 2 dari 4: Faktor-faktor Gaya Hidup
Faktor gaya hidup Disfungsi Associated Dengan erektil
Iklan

Terdapat beberapa faktor gaya hidup yang boleh menyebabkan atau menyumbang kepada ED. Secara umum, apa-apa tingkah laku yang boleh merosakkan kesihatan sistem kardiovaskular atau saraf juga boleh meningkatkan risiko ED. Beberapa faktor risiko termasuk:

    
merokok
    
penggunaan alkohol
    
penggunaan kokain
    
berat badan berlebihan atau obes
    
gagal untuk mengawal kencing manis anda
    
kurang bersenam

Di samping itu, apa-apa aktiviti yang menyebabkan kerosakan fizikal kepada saraf atau saluran darah di sekitar pangkal zakar juga boleh meningkatkan risiko ED. Sebagai contoh, berbasikal berpanjangan dikaitkan dengan ED. Walau bagaimanapun, ini jenis ED biasanya sementara.

Bahagian 3 dari 4: Faktor Perubatan
Faktor-faktor perubatan bersekutu Dengan Disfungsi erektil

Keadaan perubatan yang boleh menyebabkan ED dalam beberapa cara yang berbeza.

Antara punca-punca perubatan yang paling biasa ED adalah penyakit atau kecederaan kepada sistem kardiovaskular. Ini boleh mengurangkan aliran darah ke zakar. Beberapa keadaan kardiovaskular berkaitan dengan ED termasuk:

    
tekanan darah tinggi
    
diabetes
    
aterosklerosis

Masalah sistem saraf boleh menjejaskan cara isyarat perjalanan ke pembuluh darah zakar. Ini boleh menjejaskan aliran darah dan membuat ia sukar untuk mencapai ereksi. Beberapa keadaan sistem saraf yang dikaitkan dengan ED termasuk:

    
kecederaan saraf tunjang
    
Penyakit Parkinson
    
sklerosis berbilang

Hormon dan masalah sistemik yang lain juga boleh menjejaskan keupayaan lelaki untuk mendapatkan dan mengekalkan ereksi. Jadi boleh beberapa jenis pembedahan. Faktor perubatan lain yang berkaitan dengan ED termasuk:

    
kanser prostat
    
peringkat akhir penyakit buah pinggang
    
terapi radiasi
    
pembedahan prostat, pundi kencing, atau organ-organ lain berhampiran zakar
    
kecederaan pada zakar, buah zakar, atau kawasan sekitarnya

Akhirnya, banyak ubat-ubatan boleh meningkatkan risiko ED. Ubat-ubatan diketahui berkaitan dengan ED termasuk:

    
ubat tekanan darah
    
antihistamin
    
antidepresan
    
penenang
    
suppressants selera makan
    
cimetidine (ubat ulser)

Bahagian 4 dari 4: Punca lain
Punca lain Disfungsi erektil

Kesihatan mental boleh mempengaruhi risiko ED. Faktor psikologi yang dikaitkan dengan ED termasuk:

    
kemurungan
    
kebimbangan
    
tekanan

Jangkaan yang tidak betul tentang seks juga boleh menyebabkan ED. Sebagai contoh, sebagai lelaki mendapat lebih tua mereka sering perlu rangsangan lebih langsung zakar mereka untuk mendapatkan ereksi. Seorang lelaki mungkin berfikir dia telah ED jika dia tidak mendapatkan ereksi hanya dengan memikirkan tentang seks. Walau bagaimanapun, dia hanya mungkin perlu menyesuaikan tingkah laku untuk mendapatkan rangsangan yang dia perlukan.

Kadang-kadang mengalami ED boleh menyumbang kepada ED. Kebimbangan mengenai episod sebelumnya ED boleh membuat ia lebih sukar bagi seorang lelaki untuk mendapatkan ereksi masa depan dia mempunyai hubungan seks. Ini boleh mengukuhkan kebimbangan mengenai ED dan mewujudkan sebagai corak.

Akhir sekali, faktor hubungan boleh menyebabkan ED. Kehilangan minat dalam pasangan boleh membuat ia lebih sukar untuk mendapatkan ereksi. Apabila seks menjadi kerja rumah, ia juga boleh menyebabkan ED.Top Man 3 Herba Ubat Kuat Lelaki

Write a comment

Comments: 0