Mati pucuk boleh menjadi lebih daripada sekadar masalah di tempat tidur

Masalah ereksi adalah biasa tetapi mereka boleh memalukan bagi lelaki untuk berbincang dengan rakan-rakan dan doktor.

Jualan ubat ereksi di internet atau iklan papan iklan yang dirangsang dengan menjaga masalah erektil dalam gelap. Mereka mengukuhkan idea bahawa ia adalah satu masalah yang memalukan yang boleh tetap tanpa meminta bantuan daripada doktor.

Tetapi ini bermakna lelaki terlepas peluang untuk meningkatkan kesihatan mereka.

Ramai lelaki akan terkejut apabila mengetahui bahawa mati pucuk menjejaskan kira-kira satu dalam lima lelaki berusia 40 dan dua di tiga lelaki lebih lebih 70. Ada juga yang semakin meningkat bukti penyelidikan yang menghubungkan mati pucuk dengan masalah kesihatan yang lain seperti diabetes dan penyakit jantung.

Dan ia menjadi lebih jelas bahawa mati pucuk boleh menjadi tanda amaran awal keadaan kesihatan kronik, tetapi ramai lelaki dan sesetengah doktor masih tidak menghargai ini.
Disfungsi erektil dan diabetes

Risiko yang lebih besar daripada masalah ereksi di kalangan lelaki yang menghidap diabetes telah dikenali untuk beberapa waktu dengan kajian menganggarkan bahawa sehingga empat daripada lima lelaki yang menghidap diabetes akan mempunyai disfungsi erektil pada suatu masa dalam hidup mereka. Ini adalah dua kali ganda kadar pada lelaki tanpa diabetes.

Diabetes boleh menyebabkan mengurangkan aliran darah ke zakar atau menjejaskan fungsi salur darah zakar, menjadikannya lebih sukar untuk mendapatkan ereksi. Ia juga boleh merosakkan saraf pada zakar (dan di tempat lain dalam badan).

Diabetes sering dikaitkan dengan tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi dan obesiti - masing-masing adalah faktor risiko bebas untuk disfungsi erektil. Kurang biasa, tahap yang lebih rendah testosteron pada lelaki dengan diabetes boleh menyebabkan disfungsi erektil.

Sebagaimana pada lelaki tanpa kencing manis, isu-isu psikologi termasuk "kebimbangan prestasi" juga boleh menyebabkan disfungsi erektil atau membuat keadaan lebih teruk sekali seorang lelaki mula mengalami masalah erektil.

Dalam beberapa kes, lelaki membentangkan dengan mati pucuk mungkin mempunyai penyakit kencing manis yang tidak dikenal pasti (atau tekanan darah tinggi atau kolesterol tinggi). Ujian glukosa darah daripada doktor, dan jika tahap yang tinggi, rawatan kencing manis, boleh membantu kedua-dua masalah ereksi dan masalah kesihatan yang lain yang disebabkan oleh diabetes.
Disfungsi erektil dan penyakit kardiovaskular

Mati pucuk semakin diiktiraf sebagai tanda amaran awal penyakit kardiovaskular masa depan, terutamanya penyakit jantung koronari.

Mati pucuk boleh menjadi tanda amaran awal keadaan kesihatan kronik. Len Matthews / Flickr, CC BY-NC-SA

Satu kajian Australia menunjukkan kira-kira dua kali ganda risiko daripada peristiwa kardiovaskular kemudian (seperti serangan jantung atau strok) pada lelaki berumur 20 tahun atau lebih tua dengan disfungsi erektil, berbanding lelaki juga berusia dalam populasi umum.

Lelaki yang menghidap diabetes dan mati pucuk juga mempunyai risiko yang lebih tinggi daripada peristiwa kardiovaskular berikutnya, berbanding lelaki lain dengan diabetes.

Risiko daripada peristiwa kardiovaskular selepas membangunkan disfungsi erektil adalah sama dengan menjadi seorang perokok atau mempunyai sejarah keluarga penyakit jantung koronari.

Satu kajian menunjukkan bahawa dalam masa setahun episod penting pertama mati pucuk di kalangan lelaki yang berumur 55 tahun ke atas, satu dalam 50 mempunyai strok atau jantung serangan utama. Dan dalam tempoh lima tahun, ia adalah lebih besar daripada satu dalam sepuluh orang.

Ia seolah-olah bahawa mati pucuk di kalangan lelaki muda adalah peramal yang lebih kuat daripada penyakit kardiovaskular kemudian berbanding lelaki yang lebih tua.

Hubungan antara mati pucuk dan penyakit kardiovaskular adalah dianggap disebabkan oleh masalah vaskular asas yang sama. Sebagai saluran darah di bahagian zakar adalah lebih kecil, mereka mungkin terjejas lebih awal daripada bahagian-bahagian badan yang lain, seperti jantung.

Dalam hal ini, zakar yang bertindak sebagai jendela kepada kesihatan sistem peredaran darah.
Mendapatkan diperiksa

Cara terbaik untuk mendapatkan bantuan bagi masalah ereksi adalah untuk berjumpa doktor bagi membincangkan masalah ini.

Menjalani pemeriksaan kesihatan termasuk pengukuran faktor risiko penyakit kardiovaskular termasuk diabetes, tekanan darah tinggi, paras lipid tinggi, merokok, kegemukan dan tahap rendah aktiviti fizikal akan membantu.

Seperti yang akan membincangkan isu-isu psikososial yang boleh menyumbang kepada masalah dan kepentingan untuk mengembalikan fungsi seksual. Dalam beberapa kes, ukuran testosteron boleh dilakukan.


Perbincangan isu-isu seksual dan fungsi erektil boleh mencabar untuk kedua-dua doktor dan lelaki. Tetapi memahami lebih lanjut mengenai mati pucuk, dan hubungannya dengan masalah kesihatan yang lain boleh menjadi faktor motivasi untuk lelaki untuk mengambil langkah-langkah untuk meningkatkan fungsi erektil dan kesihatan umum.
MEN DELAY SPRAY - Spray Tahan Lama Yang Berkesan Dalam 15 Min Selepas Guna. Mudah, Ringkas, Terbaik, Berkesan & Selamat Untuk Digunakan

Write a comment

Comments: 0