Gejala Diabetes: Apabila gejala diabetes menjadi satu kebimbangan

Tanda-tanda awal penyakit kencing manis, terutamanya diabetes jenis 2, boleh menjadi tidak ketara atau seolah-olah tidak berbahaya - jika anda mempunyai gejala sama sekali. Dari semasa ke semasa, bagaimanapun, anda boleh mengalami komplikasi kencing manis, walaupun anda tidak mempunyai tanda-tanda penyakit kencing manis.

Di Amerika Syarikat sahaja, hampir 7 juta orang telah didiagnos diabetes, menurut Persatuan Diabetes Amerika. Tetapi anda tidak perlu menjadi statistik. Memahami gejala diabetes mungkin boleh membawa kepada diagnosis awal dan rawatan - dan sepanjang hayat kesihatan yang lebih baik. Jika anda mengalami mana-mana tanda-tanda penyakit kencing manis dan gejala berikut, jumpa doktor anda.
Dahaga yang berlebihan dan meningkatkan pembuangan air kencing

Dahaga yang berlebihan dan meningkatkan pembuangan air kencing adalah gejala diabetes klasik.

Apabila anda mempunyai diabetes, gula berlebihan (glukos) terkumpul di dalam darah anda. Buah pinggang anda terpaksa bekerja lebih masa untuk menapis dan menyerap gula berlebihan. Jika buah pinggang anda tidak boleh bersaing, gula yang berlebihan digolongkan ke dalam air kencing anda bersama-sama dengan cecair diambil daripada tisu anda. Ini mencetuskan membuang air kecil lebih kerap, yang boleh membuat anda mengalami dehidrasi. Seperti yang anda minum lebih banyak air untuk menghilangkan dahaga anda, anda akan membuang air kecil lebih
Keletihan

Anda mungkin merasa letih. Banyak faktor yang boleh menyumbang kepada ini. Ia termasuk dehidrasi daripada peningkatan buang air kecil dan ketidakupayaan badan untuk berfungsi dengan baik, kerana ia kurang dapat menggunakan gula untuk keperluan tenaga.
Pengurangan berat

Turun naik berat badan juga jatuh di bawah payung tanda-tanda kencing manis mungkin dan gejala. Apabila anda kehilangan gula melalui kerap membuang air kecil, anda juga kehilangan kalori. Pada masa yang sama, diabetes boleh menyimpan gula dari makanan anda daripada sampai ke sel-sel anda - yang membawa kepada kelaparan yang berterusan. Kesan gabungan adalah penurunan berat badan yang berpotensi yang pesat, terutamanya jika anda mempunyai diabetes jenis 1.
Penglihatan kabur

Gejala kencing manis kadang-kadang melibatkan penglihatan anda. Tahap gula darah tarik cecair daripada tisu anda, termasuk kanta mata anda. Ini memberi kesan kepada keupayaan anda untuk menumpukan perhatian.

Jika tidak dirawat, kencing manis boleh menyebabkan saluran darah baru terbentuk di retina anda - bahagian belakang mata anda - dan kerosakan kapal ditubuhkan. Bagi kebanyakan orang, perubahan awal tidak menyebabkan masalah penglihatan. Walau bagaimanapun, jika perubahan ini maju yang tidak dapat dikesan, mereka boleh membawa kepada kehilangan penglihatan dan buta.

Luka atau jangkitan yang kerap perlahan penyembuhan

Doktor dan pesakit diabetes telah diperhatikan bahawa jangkitan kelihatan lebih biasa jika anda mempunyai diabetes. Penyelidikan dalam bidang ini, bagaimanapun, tidak membuktikan sama ada ini adalah sepenuhnya benar, dan tidak mengapa. Mudah-mudahan tahap gula darah menjejaskan proses penyembuhan semula jadi badan anda dan keupayaan anda untuk melawan jangkitan. Bagi wanita, pundi kencing dan jangkitan faraj terutamanya biasa.
Kesemutan tangan dan kaki

Gula yang berlebihan dalam darah boleh menyebabkan kerosakan saraf. Anda mungkin perasan kesemutan dan kehilangan deria rasa pada tangan dan kaki kamu, dan juga sakit pembakaran di lengan, tangan, kaki dan kaki.
Merah, bengkak, gusi tender

Diabetes boleh melemahkan keupayaan anda untuk melawan kuman, yang meningkatkan risiko jangkitan pada gusi dan tulang yang memegang gigi di tempatnya. Gusi anda boleh menarik diri dari gigi, gigi anda boleh menjadi longgar, atau anda boleh membangunkan kudis atau poket nanah dalam gusi anda - terutamanya jika anda mempunyai jangkitan gusi sebelum diabetes berkembang.
Ambil petua badan anda serius

Jika anda mendapati mana-mana tanda-tanda atau gejala diabetes mungkin, hubungi doktor anda. Lebih awal keadaan ini didiagnos, rawatan yang lebih awal boleh bermula. Diabetes adalah satu keadaan yang serius. Tetapi dengan penyertaan aktif anda dan sokongan daripada pasukan penjagaan kesihatan anda, anda boleh menguruskan diabetes sambil menikmati, kehidupan yang sihat aktif.Write a comment

Comments: 0