Kebahagiaan isteri adalah amat penting jika anda mahu perkahwinan yang bahagia, kajian menunjukkan

Kebahagiaan Suami adalah signifikan dengan bagaimana isterinya merasakan tentang kesatuan, menurut penyelidik di Universiti Rutgers dan Universiti Michigan, yang mengatakan bahagia isteri adalah dengan perkahwinan itu, lebih banyak kandungan suaminya akan dengan kehidupan secara amnya.

"Saya rasa ia datang kepada fakta bahawa apabila seorang isteri berpuas hati dengan perkahwinan itu dia cenderung untuk melakukan lebih banyak untuk suaminya, yang mempunyai kesan positif ke atas hidupnya," kata Deborah Carr, seorang profesor di Jabatan Sosiologi , Sekolah Seni dan Sains di RU. "Lelaki cenderung untuk menjadi kurang lantang mengenai hubungan mereka dan tahap rasa tidak puas hati perkahwinan mungkin tidak diterjemahkan kepada isteri-isteri mereka."

Pasukan itu membuat analisis data daripada 394 pasangan yang terlibat dalam kajian berskala besar ke atas kesihatan dan pendapatan yang telah berkahwin 39 tahun secara purata, di mana sekurang-kurangnya salah seorang pasangan adalah lebih daripada 60 tahun.

Mereka ditanya soalan mengenai interaksi mereka sebagai pasangan: Berapa banyak mereka berhujah, berapa banyak mereka memahami antara satu sama lain dan sama ada mereka merasakan dihargai oleh pasangan mereka. Seterusnya, setiap pasangan ditugaskan untuk melaksanakan aktiviti pasangan biasa seperti menonton TV atau pergi membeli-belah bersama-sama dan merakam emosi mereka dalam diari selama 24 jam.

Penilaian Purata untuk kepuasan hidup secara umum adalah tinggi, dengan suami menunjukkan semangat lebih sedikit untuk perkahwinan mereka daripada isteri.

"Bagi kedua-dua pasangan berada dalam perkahwinan yang lebih baik diberi dikaitkan dengan kepuasan hidup yang lebih baik dan kebahagiaan," kata Carr.

Sekiranya suami jatuh sakit, kebahagiaan isteri mungkin berkurangan, menurut Carr, yang mengatakan ini tidak benar sebaliknya.

"Kita tahu bahawa apabila rakan kongsi yang sakit itu adalah isteri yang sering melakukan Caregiving yang boleh menjadi pengalaman tertekan," kata Carr. "Tetapi apabila wanita sering mendapat sakit tidak suaminya dia bergantung kepada tetapi anak perempuannya."

Kunci kepada kebahagiaan perkahwinan adalah suatu topik hangat untuk penyelidik mengkaji hubungan antara kebahagiaan perkahwinan, konflik dan kesihatan, dan pelbagai kajian telah menekankan faktor yang berbeza seperti yang paling berpengaruh.

Satu kajian dari Universiti Chicago, yang diterbitkan pada bulan Mac tahun ini, juga menunjukkan bahawa kesihatan suami merupakan faktor utama dalam kualiti perkahwinan, tetapi mencadangkan bahawa kunci untuk kesatuan gembira sebenarnya tinggal dengan suami. "Isteri-isteri yang suami menunjukkan tahap yang lebih tinggi positivity dilaporkan konflik kurang. Walau bagaimanapun, isteri 'positivity tidak mempunyai hubungan dengan suami mereka laporan konflik," kata penulis utama James Iveniuk.

Sementara itu kajian daripada Universiti California di Berkeley pada tahun lepas membuat kesimpulan bahawa kesatuan yang stabil bergantung kepada kebahagiaan isteri dan positif, sebagai penyelidik diperhatikan bahawa dia memegang kuasa untuk menyelesaikan benih. "Emosi seperti marah dan menghina boleh kelihatan sangat mengancam untuk pasangan. Tetapi kajian kami menunjukkan bahawa jika suami isteri, terutama isteri, dapat menenangkan diri mereka sendiri, perkahwinan mereka boleh terus berkembang maju," kata ahli psikologi Lian Bloch, penulis utama kajian itu.

Ketiga-tiga kajian bekerja dengan pasangan yang lebih tua, dan ahli-ahli pasukan Rutgers yang menekankan kesan yang besar hubungan yang boleh mempunyai kesihatan warga tua.

"Kualiti perkahwinan adalah penting kerana ia menyediakan penampan terhadap kesan-kesan kesihatan yang semakin berkurangan dari tekanan kemudian hari dan membantu pasangan menguruskan keputusan sukar mengenai kesihatan dan membuat keputusan perubatan," kata Carr.

Kajian Rutgers telah diterbitkan dalam Jurnal Perkahwinan dan Keluarga.Write a comment

Comments: 1
  • #1

    morinda prima (Tuesday, 26 April 2016 08:23)

    trims infonya..
    kebahagiaan sangat penting diperkawinan..