Pheromones semulajadi untuk Memikat Wanita

Lelaki membeli semua jenis wangian pereka untuk mencuba untuk menarik ahli-ahli yang berlainan jantina, tetapi penemuan baru menunjukkan hanya bau yang mereka perlukan ialah satu badan-badan mereka secara semula jadi menghasilkan.

Menurut satu kajian baru, wanita di peringkat paling memuncak mereka kesuburan lebih suka bau testosteron lelaki dan juga menganggapnya menarik.

Penyelidik mengumpul sampel air liur dari orang-orang yang mengambil bahagian dalam kajian ini untuk menguji untuk kedua-dua testosteron dan kortisol hormon. Kortisol adalah hormon steroid yang dihasilkan oleh kelenjar adrenal badan yang boleh dimanipulasi oleh tekanan.

Orang-orang yang diterima putih t-shirt untuk dipakai untuk dua malam dan ditanya tidak memohon deodoran, sabun, atau cologne dan tidak minum arak, menggunakan tembakau, atau makan makanan yang mempunyai bau yang kuat.

Kemudian kumpulan kawalan yang berasingan mereka diminta untuk bau baju lelaki manakala rating mereka untuk rayuan, kebaikan, dan kekuatan bau pada skala satu hingga 10. Wanita juga diminta untuk melengkapkan kaji selidik yang berkaitan dengan penggunaannya kontrasepsi dan peringkat mana kitaran haid mereka berada di.

Keputusan kumpulan menunjukkan bahawa tahap kortisol tidak mempunyai kesan ke atas daya tarikan dilihat lelaki itu. Walau bagaimanapun, wanita pada peringkat puncak kesuburan mendapati lelaki dengan tahap yang lebih tinggi testosteron untuk bau lebih menyenangkan dan menarik.

Pasukan penyelidikan adalah tidak jelas tentang apa yang menyebabkan persatuan ini antara bau testosteron dan daya tarikan, tetapi spekulasi ia mempunyai sesuatu untuk dilakukan dengan pengeluaran badan yang sama pheromone seks, androstenol.

Adakah masa untuk membeli pheremone cologne?

"Ini adalah kawasan penyelidikan kontroversi. Kajian adalah sangat tidak konsisten," psikologi Wendy Wood Universiti Southern California, yang tidak terlibat dalam kajian ini, kepada LiveScience dalam e-mel. "Hanya beberapa kajian telah menunjukkan bahawa kitaran haid wanita mempengaruhi pilihan pasangan mereka - banyak lagi mendapati tiada kesan kitaran haid pada keutamaan," kata Wood.

Pasukan itu membuat kesimpulan bahawa lebih banyak penyelidikan akan diperlukan sebelum hubungan khusus dengan hormon dan tarikan boleh dibuat.Write a comment

Comments: 0