5 Manfaat Kesihatan Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba adalah yang tertua spesies pokok hidup - pokok itu boleh hidup sehingga 1,000 tahun. Lebih daripada 40 komponen pokok ginkgo biloba telah diasingkan dan dikenal pasti, tetapi hanya dua daripada mereka - flavonoid dan terpenoid - dipercayai untuk mengambil kira kesan kesihatan yang bermanfaat Ginkgo biloba ini. Flavonoid adalah berasaskan tumbuhan antioksidan, dan kajian telah menunjukkan bahawa flavonoid melindungi saraf, otot jantung, saluran darah dan retina daripada rosak. Terpenoid membantu aliran darah dengan mengembangkan saluran darah dan mengurangkan kelekitan platlet.
 
Manfaat kesihatan semulajadi Ginkgo biloba telah diiktiraf oleh pengamal perubatan tradisional. Mereka menggunakan manfaat kesihatan untuk merawat gangguan peredaran darah dan meningkatkan daya ingatan. Lima manfaat kesihatan ginkgo biloba adalah:
 
1) Dementia dan penyakit Alzheimer: Ginkgo biloba digunakan asalnya untuk mengawal aliran darah ke otak. Kajian lanjut mendapati ia boleh melindungi sel-sel saraf yang rosak akibat penyakit Alzheimer. Banyak kajian menunjukkan bahawa ginkgo biloba boleh meningkatkan daya ingatan dan pemikiran di kalangan mereka yang terlibat dengan Alzheimer atau demensia vaskular.
Istimewa: New Probiotik Burner Lemak Membawa GNC oleh Storm
Berita Terkini Kemaskini
Dapatkan TV Newsmax Di Rumah »


 
2) claudication sekejap: Bagi mereka yang mempunyai claudication sekala, sangat menyakitkan untuk berjalan. Kajian yang diterbitkan menunjukkan bahawa mereka yang mengambil ginkgo biloba boleh berjalan kira-kira 37 kilometer lebih daripada mereka yang mengambil plasebo.
 
3) Glaukoma: Menurut satu kajian, pesakit glaukoma yang mengambil 120 mg biloba ginkgo setiap hari selama lapan minggu menyedari bahawa penglihatan mereka bertambah baik.
 
4) Meningkatkan Memori: Ginkgo biloba adalah popular sebagai "herba otak." Kajian telah membuktikan bahawa ia boleh meningkatkan daya ingatan pada orang yang menanggung demensia. Ginkgo biloba biasanya ditambah ke bar pemakanan, minuman ringan, dan smoothie buah-buahan untuk meningkatkan daya ingatan dan meningkatkan prestasi kognitif.
 
5) Kemerosotan makula: Ia adalah, penyakit degeneratif mata progresif yang merosakkan retina. Ia adalah salah satu daripada sebab-sebab yang paling biasa buta di Amerika Syarikat. Flavonoid yang dijumpai dalam ginkgo biloba boleh membantu mengubati atau mengurangkan beberapa masalah retina.Kebaikan Ginkgo Biloba Untuk Kesihatan

Write a comment

Comments: 0