Apa yang Menyebabkan Nafsu Seks Anda Rendah?

Ia akhir hari yang panjang dan pasangan anda mahu untuk mengadakan hubungan seks. Anda begitu tidak ke dalamnya dan memetik keletihan semata-mata kerana anda pelakunya libido-squashing. Tetapi kebenaran yang harus, ramai wanita tidak selalunya seperti yang bersedia untuk seks kerana mereka ingin menjadi. Malah, sehingga satu pertiga daripada wanita dewasa, keinginan seksual yang rendah adalah masalah kronik yang mengganggu kualiti hidup mereka. Walaupun bagaimana biasa pun, keadaan ini dikenali sebagai hypoactive gangguan keinginan seksual (HSDD) -is tidak terkenal atau difahami.

Menurut kaji selidik baru-baru ini disokong oleh HealthyWomen dan Palatin Technologies, Inc. [Nota editor: Palatin Technologies, Inc., sedang membangunkan bremelanotide, rawatan atas permintaan bagi HSDD.], Hampir separuh daripada wanita premenopausal (umur 30-50) mengatakan mereka telah mengalami keinginan seks yang rendah pada satu ketika dalam hidup mereka, namun hanya 14 peratus sedar bahawa HSDD adalah keadaan perubatan. HSDD adalah satu bentuk gangguan keinginan seksual yang boleh ditakrifkan sebagai kekurangan atau ketiadaan fantasi seksual dan keinginan untuk aktiviti seksual yang menyebabkan kesusahan ketara atau kesukaran interpersonal. Ini kurang dilaporkan dan kurang diiktiraf kebimbangan seksual boleh mengambil tol sebenar kepada hubungan romantik wanita dan harga diri.

Keinginan seks yang rendah adalah bentuk yang paling biasa disfungsi seksual wanita (FSD). FSD, istilah perubatan am untuk gangguan dalam fungsi seksual wanita, juga termasuk wanita gangguan rangsangan seksual, gangguan kesakitan seksual dan gangguan orgasmic wanita.

Gejala keinginan seksual rendah termasuk:

    
Kekurangan pemikiran seksual
    
Kekurangan keinginan seksual yang tidak boleh dikaitkan dengan mana-mana keadaan fizikal atau psikiatri lain, atau kepada mana-mana ubat-ubatan
    
Kesusahan kerana kekurangan pemikiran seks atau keinginan
    
Tekanan pada hubungan dengan pasangan kerana kekurangan pemikiran seks atau keinginan

Jika anda mengalami satu atau semua gejala-gejala ini, anda tidak keseorangan. Menurut HealthyWomen dan Palatin Technologies kaji selidik itu, yang termasuk 906 wanita premenopausal, 46 peratus mengalami keinginan seks yang rendah. Daripada jumlah ini, kira-kira enam dalam 10 terdesak mengenai keinginan deria mereka untuk seks.

Sebabnya kesesakan seperti itu? Kaji selidik itu mendapati bahawa 85 peratus wanita berumur 30 hingga 50 berfikir keinginan seks yang rendah menyakitkan tahap keintiman dalam hubungan percintaan mereka. Dan wanita-wanita ini, 66 peratus berfikir keinginan seks yang rendah negatif impak komunikasi mereka dengan rakan-rakan mereka.

Tetapi walaupun keinginan seks yang rendah adalah perkara biasa dan dengan ketara memberi kesan kepada kehidupan wanita yang mengalaminya, tiada dadah kini diluluskan untuk rawatan di Amerika Syarikat-a hakikat bahawa tiga perempat daripada mereka yang dikenal pasti dengan syarat dalam kaji selidik itu mendapati mengecewakan. Di antara orang-orang yang berfikir mereka mungkin mempunyai HSDD, hampir semua (92 peratus) berkata mereka akan tertarik untuk rawatan HSDD. Dan sebanyak 58 peratus daripada wanita yang ditinjau menyatakan bahawa mereka lebih suka rawatan yang boleh diambil atas permintaan atau apabila diperlukan untuk aktiviti seksual.

Ramai wanita teragak-agak untuk bercakap tentang seksualiti mereka dengan rakan-rakan mereka atau profesional penjagaan kesihatan mereka. Tidak perlu menderita dalam diam. Masalah dengan seks adalah biasa dan selalunya boleh diselesaikan dengan mendidik diri sendiri tentang isu ini dan penyelidikan profesional yang terlatih untuk membantu. Ia juga penting untuk menjadi jujur ​​dengan dan melibatkan pasangan anda. Apabila masalah ini adalah hidup mengganggu, menyebabkan masalah dalam hubungan anda atau melibatkan kesakitan fizikal, ia adalah masa untuk bercakap dengan profesional penjagaan kesihatan anda.HERBA BRAZIL - Berkesan Untuk Merawat Mati Pucuk, Masalah Ketegangan & Lemah Syahwat Nafsu Suami

Write a comment

Comments: 0