Kurang daya seks di kalangan wanita (kekurangan libido)

Kurang daya seks (kekurangan libido) adalah perkara biasa di kalangan wanita, tetapi agak jarang berlaku pada lelaki.

Persatuan Perubatan Amerika menganggarkan bahawa beberapa juta wanita Amerika mengalami apa yang doktor sering memanggil 'wanita rangsangan seksual gangguan' (FSAD).

Walau bagaimanapun, pada masa ini seolah-olah menjadi satu kereta muzik FSAD di Amerika Utara, didorong oleh doktor yang berfikir bahawa hampir separuh penduduk wanita (43 peratus) tidak mempunyai nafsu seks. Apa-apa jumlah yang tinggi benar-benar tidak kelihatan mungkin.

Di UK, klinik perancang keluarga dan bacakanlah (atau Hubungan Scotland) klinik melihat nombor agak besar wanita yang mengadu libido yang rendah. Anggaran kami adalah bahawa pada satu-satu masa, beberapa ratus ribu wanita di Britain bimbang dengan kekurangan nafsu seks.

Kebanyakan wanita tidak mempunyai masalah dengan mempunyai kepuasan seks. Sebaliknya, mereka tidak mempunyai keinginan untuk melakukan hubungan seks dan fikiran mereka tidak dihidupkan oleh prospek cinta membuat.

Mujurlah, bagi banyak perempuan ini kekurangan libido hanya sementara.

Ada yang mendapat lebih oleh diri mereka sendiri, dan banyak lagi yang boleh membantu dengan nasihat pakar perubatan atau psikoseksual. Orang lain tidak benar-benar mahu kembali ke dalam dunia rampaging keinginan seksual dan agak gembira untuk menjalani kehidupan yang terganggu oleh nafsu.
Apakah punca-punca kekurangan libido pada wanita?

Seperti halnya dengan lelaki, kekurangan keinginan di kalangan wanita boleh menjadi asal sama ada fizikal atau psikologi. Tetapi sebab-sebab fizikal yang agak jarang berlaku.
Sebab-sebab fizikal

    
Anemia, yang agak biasa di kalangan wanita kerana kehilangan besi semasa tempoh.
    
Penagih arak.
    
Penyalahgunaan dadah.
    
Penyakit utama, seperti kencing manis.
    
'Kesejukan' Post-bayi, satu istilah yang kita telah mengemukakan kepada kehilangan libido yang sering berlaku selepas bersalin. Ia hampir pasti dikaitkan dengan perubahan hormon yang berlaku pada masa ini, walaupun ini masih belum terbukti. Trauma am bersalin juga memainkan peranan - dan selepas melahirkan anak, ramai wanita terlalu letih untuk berfikir tentang seks.
    
Ubat-ubatan yang ditetapkan, terutamanya ubat penenang.
    
Hyperprolactinaemia - gangguan yang jarang berlaku di mana kelenjar pituitari adalah terlalu aktif.
    
Keabnormalan hormon lain: pakar sakit puan terkemuka Swiss Dr Michael Nemec mendakwa kita bahawa keabnormalan dalam pengeluaran hormon luteinising (LH) sering menyebabkan kekurangan nafsu, walaupun terdapat sedikit sokongan di seluruh dunia untuk idea ini. Dan pakar sakit puan atas British John Studd mengatakan bahawa ramai wanita yang telah kehilangan libido mereka kekurangan androgen (lelaki) hormon seperti testosteron. Pandangan ini masih kontroversi.

Anda mungkin terkejut bahawa kita telah tidak disebut menopaus sebagai penyebab fizikal kehilangan keinginan.

Bertentangan dengan mitos, menopaus tidak biasanya menyebabkan kehilangan libido, dan memang ramai wanita berasa lebih seksi dan mempunyai lebih banyak kepuasan seks di bahagian menopaus hidup mereka.
Sebab-sebab psikologi

Ini sebab-sebab yang sangat biasa. Ia difahami bahawa apabila seorang wanita yang mempunyai masa yang buruk emosi, dia mungkin kehilangan minat dalam seks.

Sebab-sebab psikologi termasuk:

    
kemurungan
    
tekanan dan terlalu banyak pekerjaan
    
kebimbangan
    
hang-up dari zaman kanak-kanak
    
penderaan seksual yang lalu atau rogol
    
lesbianism terpendam
    
masalah hubungan yang serius dengan pasangan anda
    
keadaan hidup yang sukar, seperti berkongsi rumah dengan ibu bapa atau ibu bapa mertua.

Apakah seorang wanita harus lakukan kekurangan libido?

Mula dengan pergi ke GP anda, yang boleh membincangkan masalah dengan anda dan melakukan apa-apa ujian yang perlu.

Alternatif adalah untuk pergi ke doktor wanita di sebuah klinik perancang keluarga, kerana pengamal ini digunakan untuk menangani masalah ini tertentu.

Malangnya, dalam beberapa klinik perancangan keluarga tahun lepas telah menjadi dibanjiri dengan pesakit, dan kebanyakan mereka kini tidak akan mengambil masalah psikoseksual.

Jika faktor-faktor psikologi atau hubungan yang utama, ia mungkin bernilai akan Kaitkan atau Hubungan Scotland. Mereka sangat berpengalaman dalam hal ini.
Adakah terdapat mana-mana ubat-ubatan untuk kehilangan wanita keinginan?

Syarikat-syarikat besar farmaseutikal sedang mencari sejenis ubat yang akan bertukar wanita, tetapi setakat ini mereka telah berjaya sedikit.

Pada masa ini, dadah yang tidak mempunyai banyak kaitan dengan wanita purata yang mahu menghidupkan semangat nafsu isterinya sedikit.

Jauh lebih penting adalah untuk mempunyai sokongan dan pemahaman pasangan yang mahu membantu anda mengalahkan masalah ini - dan yang memahami bagaimana untuk mendapatkan anda teruja di atas katil.
Testosteron

Hormon sering disyorkan sebagai rawatan untuk FSAD, terutamanya lelaki hormon seks testosteron.

Doktor telah mencuba testosteron pada wanita lebih daripada 40 tahun, jarang dengan banyak manfaat. Kemungkinan kesan sampingan termasuk keadaan feniks, tempat, suara yang dalam dan pembesaran kelentit.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa bukti klinikal untuk menyokong penggunaan testosteron sebagai rawatan untuk keinginan seks yang rendah.

Pada tahun 2007 sebuah patch kulit testosteron dipanggil Intrinsa menjadi tersedia di UK dan sejumlah kecil wanita menggunakannya.

Tetapi pada akhir tahun 2012, ia telah ditarik balik oleh pengeluar, atas sebab-sebab komersial.

Walau bagaimanapun, pada masa ini terdapat beberapa persediaan testosteron lain yang sedia ada, walaupun ia mungkin sukar untuk mencari seorang doktor yang bersedia untuk menetapkan mereka untuk seorang wanita.
Penggetar sedutan

Ciptaan yang sepatutnya meningkatkan keinginan wanita datang dan pergi.

Pada tahun 2001 peranti yang dinamakan Eros telah diluluskan oleh Amerika Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) untuk merawat nafsu seks yang rendah.

Alat ini terpakai sedutan ke kelentit dan sebagainya (dalam teori) meningkatkan keinginan.

Kos itu kini sekitar £ 200, tetapi ia kini amat sukar untuk mencari satu di Britain, yang menunjukkan bahawa Eros telah membuat kesan yang agak kecil di UK.

Menurut kami yang anda boleh mencapai banyak kesan yang sama dengan mana-mana sedutan penggetar murah. Pada masa ini, ia adalah mudah untuk membeli alat-alat mudah seperti talian untuk £ 20 hingga £ 30.

Ia juga tidak dapat dinafikan bahawa penggetar bukan sedutan-biasa telah membantu ramai wanita dalam dekad yang lalu atau lebih.
Krim keinginan

A baru lebih hyped 'keinginan krim' juga telah diperkenalkan pada awal abad ini.

Ia mengandungi bahan yang serupa dengan wintergreen, dan kesannya adalah untuk melahirkan rasa tingly di kelentit. Ia juga telah membuat sedikit impak kepada amalan perubatan British sejak 14 tahun yang lalu.

Terdapat pelbagai produk yang sama lain kini boleh didapati, terutamanya krim yang agak optimistik dipanggil 'Keinginan nympho ini. Ramuan utamanya aktif menthol.
Ubat ereksi

Ubat ereksi seperti Viagra masih belum terbukti membantu wanita yang mempunyai nafsu yang rendah.

Ada beberapa bukti bahawa mereka mungkin mempunyai kesan yang baik 'tempatan' dalam meningkatkan aliran darah ke faraj dan kelentit selama beberapa jam. Mereka juga boleh meningkatkan pelinciran dalam sesetengah wanita.

Tetapi di Britain, ubat-ubatan ini pada masa ini tidak mempunyai lesen untuk digunakan dalam wanita.
Bolehkah libido rendah disembuhkan?

Kehilangan keinginan sering boleh diletakkan betul, tetapi anda perlu melihat dengan teliti pada punca-punca masalah - sebaik-baiknya dengan kerjasama penyayang daripada pasangan anda. Tidak ada mana-mana biasanya jalan pintas.

Sebahagian besar wanita yang akhirnya mencapai kembali kepada libido biasa.HERBA BRAZIL - Berkesan Untuk Merawat Mati Pucuk, Masalah Ketegangan & Lemah Syahwat Nafsu Suami

Write a comment

Comments: 5